Pieter Edelman
6 February 2019

Het Amsterdamse Qusoft-consortium en Bosch zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van quantumrekenen. De twee partijen willen samen kijken of en hoe industriële cases bij Bosch met quantumalgoritmes opgelost kunnen worden. De twee partners denken daarbij met name om ontwerp- en machinelearning-problemen.

Qusoft is een in 2015 opgericht samenwerkingsverband van de UvA, de VU en het CWI om te werken aan algoritmes voor quantumcomputers. De kans wordt steeds groter dat het lukt om de komende decennia een praktische quantumcomputer te bouwen, maar voor heel veel problemen is het nog niet duidelijk hoe ze ermee opgelost kunnen worden. Qusoft wil de benodigde algoritmes hiervoor ontwikkelen.

Bosch

Door de samenwerking met Bosch moeten industrieel relevante problemen geïdentificeerd kunnen worden. ‘Alhoewel we al decennia weten dat verschillende praktische problemen zijn op te lossen met quantumcomputers, is het nog steeds onduidelijk of ze voor de meeste industriële problemen een voordeel bieden boven conventionele computers’, zegt Qusoft-directeur Harry Buhrman.

Bosch is overigens geen onbekende op het Amsterdam Science Park, waar Qusoft gevestigd is. Het bedrijf heeft er ook al een ai-onderzoekslab samen met de UvA.