Paul van Gerven
13 June 2018

Door met een druk op de knop een quantumverstrengeling tot stand te brengen en deze lang genoeg in leven te houden om verder uit te breiden, hebben Qutech-onderzoekers de essentiële elementen van een quantumnetwerk gedemonstreerd. Opnieuw hebben zij daarmee het quantuminternet een stap dichterbij gebracht.

Dezelfde onderzoeksgroep, van Ronald Hanson, haalde in 2015 wereldwijd het nieuws door quantumverstrengeling over een afstand van 1,3 kilometer te realiseren. Deze verbinding kon echter hoogstens één keer per uur worden gelegd en viel daarna in een fractie van een seconde alweer weg. Een derde knooppunt in het ‘netwerk’ toevoegen was zodoende onmogelijk. De verbinding was daarnaast te zwak, maar dat losten de onderzoekers vorig jaar al op.

Quantum_netwerk_web
Illustratie: TU Delft/Scixel

In de recentere experimenten gebruikten de Delftenaren een andere verstrengelingsmethode, die veertig keer per seconde een verbinding tot stand kan brengen. Door de verbinding beter tegen externe invloeden te beschermen, lukt het nu om verstrengeling sneller te creëren dan dat zij verloren gaat. En dat betekent dat er een netwerk met meerdere knooppunten kan worden aangelegd.

Dat is dan ook precies wat Hanson en collega’s willen doen. Samen met onder meer KPN willen zij voor 2020 vier Nederlandse steden in een quantumnetwerk met elkaar verbinden. Daartoe zullen zij hetzelfde trucje met grotere onderlinge afstanden moeten doen: in de recente experimenten was die afstand slechts twee meter.

ASML special