Pieter Edelman
2 February 2015

De Raspberry Pi wordt binnenkort een stuk krachtiger dankzij een upgrade van het B+-model naar een processor met vier Arm Cortex-A7-cores en uitbreiding van het werkgeheugen van 512 Mb naar 1 Gb. De richtprijs van 35 dollar per bordje blijft gehandhaafd. Ook de fysieke uitvoering blijft gelijk, waardoor het nieuwe bordje compatibel is met bestaande embedded projecten.

In een interview met The Register zegt Eben Upton, geestelijk vader van de Raspberry Pi, dat de nieuwe Broadcom-processor sterk op zijn voorganger met een enkele core lijkt, maar meer rekenkracht aan de dag legt. De prestatieverbetering kan tot een factor zes bedragen.

Overigens zullen de B- en B+-modellen na de introductie van deze Raspberry Pi 2 ook gewoon geleverd blijven worden, met name om industriële klanten tegemoet te komen die een product op deze oudere versies gebaseerd hebben. Ook het minder uitgebreide en goedkopere model A blijft voortbestaan. Volgens Upton wordt er nog nagedacht over een A-variant met de nieuwe systeemchip. Ook de Compute Module, een kleinere uitvoering van de Raspberry Pi voor gebruik in embedded apparaten, moet op den duur een upgrade krijgen.

De Raspberry Pi 2 is op softwaregebied terugwaarts compatibel, maar de processorarchitectuur maakt een sprong van Armv6 naar Armv7 zodat het mogelijk loont om software specifiek voor deze architectuur te draaien. Een brede reeks Linux-distributies is geschikt voor het bordje. Met de introductie van een nieuwe processorachitectuur zegt ook Microsoft de nieuwe Raspberry Pi te gaan ondersteunen.