Pieter Edelman

25 March 2008

’Wie elektronicakennis voor dagelijks gebruik wil hebben, zit niet op een wetenschappelijk verantwoorde verhandeling te wachten. Dit boek is bestemd voor de beginnende elektronicus, de middelbare scholier of de hobbyist‘. Zo omschrijft het boek Basiscursus Elektronica van Michael Ebner zichzelf op de achterflap. De verwachtingen worden dus gelegd voor een stapsgewijze introductie tot de elektrische theorie, de wetten en de componenten die een rol spelen in de elektronica.

Inderdaad begint het boek in het eerste hoofdstuk kinderlijk eenvoudig met het uitleggen van elektriciteit, de wet van Ohm en het verschil tussen serie- en parallelschakelingen. Halverwege dit hoofdstuk begint de begrijpelijkheid van de tekst echter te haperen. De auteur beschrijft hoe je schakelingen met verschillende weerstanden kunt doorrekenen, maar introduceert in een enkel voorbeeld verschillende nieuwe concepten, zodat het voorbeeld erg verwarrend wordt. De rest van het eerste hoofdstuk is wel weer goed te lezen.

In de opeenvolgende hoofdstukken behandelt het boek vervolgens passieve componenten, dioden, transistoren, operationele versterkers en audio-IC‘s. Daarbij gaat Ebner uit van ingewikkelde schakelingen die voor een beginner niet eenvoudig te doorgronden zijn. Hij legt deze ook niet verder uit.

Het stoort de auteur ook niet in het minst om rijkelijk met componenten te strooien die hij pas enkele hoofdstukken later beschrijft. Voor degene die het boek als introductie leest zijn deze schakelingen daardoor geheel ondoorzichtig en blijft het gissen wat de auteur probeert uit te leggen.

Een ander groot minpunt is dat het boek het weinig over de toepasbaarheid van de componenten en schakelingen heeft, met uitzondering van hier en daar wat audiotechniek. Hoe algemeen dit soort toepassingen is, blijft echter onduidelijk.Het boek is uitgesproken leeswerk en bevat geen praktische aanwijzingen over hoe de gebruiker zelf kan experimenteren. Gecombineerd met de abstracte voorbeelden blijft het daardoor lastig om een gevoel te krijgen voor wat het boek behandelt.

Al met al blijft het boek over het algemeen vaag. Wellicht is het bruikbaar als naslagwerk, maar het is onwaarschijnlijk dat de beginnende elektronicus, de middelbare scholier of de hobbyist hier zonder verdere hulp wat van leert.