Colin Commandeur

17 November 2006

Eigenaardig genoeg gaat dit boek niet over het meten, regelen en besturen zelf zoals je door de titel zou verwachten. Het boek gaat voornamelijk over het bouwen van een meetsysteem met behulp van een pc. Andreas Heppner heeft hiervoor veertien insteekkaarten ontworpen. Onder deze kaarten bevinden zich een 8 bit 400 kHz A/D-omzetter, een 15 bit 16 Hz A/D-omzetter, een 8 bit 1 MHz D/A-omzetter, een 12 bit 250 kHz D/A-omzetter en een relaisprint met vier vermogensrelais. De kaarten zijn ontworpen voor gebruik met de Isa-bus. Modernere bussystemen komen wel even aan de orde maar de auteur behandelt ze niet verder. Ook wordt aangeraden om Dos als besturingssysteem te gebruiken en het hierbij gratis geleverde QBasic. Deze adviezen geven het boek, uit oktober 2005, wel een erg achterhaalde indruk.

Er is een kort hoofdstuk gewijd aan het gebruik van microcontrollers. In dit hoofdstuk wekt Heppner helaas de indruk dat software voor microcontrollers in assembleertaal geschreven moet worden en daardoor eigenlijk niet geschikt zijn voor hobbyprojecten.

De lay-outs van de beschreven insteekkaarten zijn niet altijd even elegant gerouteerd. Er is weinig aardvlak gebruikt en de ontkoppelcondensatoren zijn vaak ver van de IC‘s verwijderd. Ook de plaatsing van de IC‘s is niet altijd optimaal waardoor signaallijnen kruisen en sporen langer zijn dan nodig. Dit alles terwijl in het boek een hoofdstuk te vinden is met adviezen over voeding en aarding.

Het boek is voornamelijk aan te raden voor de hobbyist die graag zijn oude pc met Isa-bus wil ombouwen tot een meetsysteem en hierbij niet de elektronica zelf wil ontwerpen.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

De software en PCB-lay-outs zijn gratis van de Elektuur-website te downloaden. Hier zijn ook de gegevensbladen van de in het boek gebruikte componenten te vinden. ’MRB – Meten, regelen en besturen‘ is te koop voor 32,50 euro.