Alexander Pil
2 November 2011

ItoM lijkt aan het kortste eind te trekken in een rechtszaak tegen NXP. De Eindhovense chipdesigner beschuldigde zijn grote buurman van schending van een licentieovereenkomst en legde een miljoenenclaim neer. De rechtbank in ‘s-Hertogenbosch heeft die vorige maand van tafel geveegd. Dat meldt NRC.

Vorig jaar in een tussenvonnis achtte de rechter NXP nog schuldig aan tegenwerking van ItoM. NXP zou een radiochip van ItoM bewust in een te grote verpakking op de markt hebben gezet. Op die manier zou de Philips-spin-out de verkoop van zijn eigen concurrerende chips oneerlijk hebben gestimuleerd. Door de exclusieve deal die het had met NXP, was ItoM aan handen en voeten gebonden. De rechter concludeerde destijds dat er bij NXP sprake was van opzet en grove nalatigheid.

Vorige maand kwam de Bossche rechtbank terug op die uitspraak. Het vonnis is nu dat NXP slechts op enkele punten is tekortgeschoten. Belangrijkste reden van deze ommezwaai is een expertrapport van TNO. Hierin schrijft de kennisinstelling dat de radiochip ongeschikt was voor de meeste kleinere verpakkingen. Er waren wel alternatieven, maar de rechter vindt dat ItoM NXP daarop zelf had moeten wijzen.

Met deze uitspraak is de kous nog niet af. In NRC noemt ItoM-advocaat Martin Poelman het ’hoogst opmerkelijk‘ dat de rechter na het tussenvonnis van vorig jaar nu tot een ’tegenovergestelde uitspraak‘ komt. Hij heeft daarom aangekondigd dat zijn cliënt in beroep gaat.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood has created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.