Pieter Edelman
30 April 2018

Intel zag zijn omzet in het eerste kwartaal met maar liefst negen procent stijgen naar een record van 16,1 miljard dollar. De nettowinst kwam maar liefst vijftig procent hoger uit, op 4,5 miljard dollar. En alhoewel Intels traditionele pc-processoren al jaren aan belang inboeten, wist het bedrijf daar nog steeds een toename van drie procent te noteren, naar 8,2 miljard.

De echte groei zat echter bij de niet-pc-processoren. Alhoewel deze activiteiten samen nog niet zo groot zijn als de pc-activiteiten, beginnen ze al aardig in de buurt te komen met een omzet van 7,5 miljard dollar, 25 procent meer dan een jaar eerder.

Met name de server-cpu’s deden het goed het afgelopen kwartaal. De omzet in dit segment steeg met 24 procent naar 5,2 miljard dollar. Op geheugengebied noteert Intel een kwartaalomzet van een miljard dollar, een groei met een vijfde. De iot-en de fpga-activiteiten noteren beide een groei van 17 procent, naar respectievelijk 850 en 498 miljoen dollar.

Toch is er ook slecht nieuws: Intel loopt opnieuw vertraging op in zijn 10-nm-productie, en zegt nu pas ergens in 2019 goed op stoom te komen. Aanvankelijk mikte Intel op 2016 voor de introductie van zijn 10-nm-procedé.

Intel Pentium Silver and Celeron chip