Alexander Pil
21 April 2008

Renesas Technology en Imec gaan samen onderzoek doen naar de ontwikkeling van radiochips voor toekomstige draadloze communicatiesystemen. Het gedeelde researchprogramma richt zicht op de ontwikkeling van een softwaregedefinieerde radiofront-end (SDR). De huidige mobiele toestellen bevatten per draadloze communicatiestandaard een aparte chip voor het verzenden en ontvangen van data. De software in een flexibele SDR-chip moet ervoor zorgen dat de chip herconfigureerbaar is en overweg kan met alle protocollen. De radio moet een programmeerbare centrale frequentie hebben van 100 MHz tot 6 GHz en een instelbare bandbreedte van 100 kHz tot 40 MHz.

Behalve de grote flexibiliteit naar communicatiestandaarden besteden de researchers ook aandacht aan het minimaliseren van het verbruik. Storingen en beschikbare frequenties moeten continu worden gescand en het uitgezonden vermogen moet zich kunnen aanpassen aan de omgevingsomstandigheden (afstand tot een antenne, storing, verplaatsingssnelheid) om zo de energiezuinigste configuratie te kiezen. Een andere focus is de verdere verkleining van de radiochips in 45 nm-CMos-technologie om de kostprijs te beperken.

’Door de samenwerking kunnen we met ultrakleine chiptechnologie radiochips ontwikkelen die de nieuwe generatie mobiele standaarden ondersteunt, zoals 3GPP-LTE and 4G‘s‘, zegt Masao Nakaya van Renesas‘ LSI-productgroep. ’Daardoor kunnen we onze producten onderscheiden op het vlak van kostprijs, prestaties en vermogenverbruik.‘ AP