Heleen Blesgraaf
22 June 2007

Machinebouwer BE Semiconductor Industries (Besi) zal in het tweede kwartaal van 2007 vijf procent minder omzet draaien dan het in het eerste kwartaal. De lagere omzet is volgens het Duivense bedrijf te wijten aan een tegenvallende markt voor radiofrequentie-identificatiesystemen en weinig orders voor hun diesorteersystemen. Het eerste kwartaal van dit jaar boekte Besi ook al teleurstellende cijfers, met een lichte stijging van slechts 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De machinebouwer gaat in de tweede helft van 2007 bedrijfsonderdelen samenvoegen, managementfuncties in een nieuwe structuur onderbrengen en de algemene kosten van zijn dochterbedrijven naar beneden brengen om geld te besparen. De reorganisatie moet een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van 6 miljoen euro.

Onderdeel van de reorganisatie is het reduceren van Besi‘s volledige mankracht met zeven procent. Er gaan 85 banen verloren, waarvan 35 in Nederland. Het is niet de eerste keer dat Besi banen schrapt. In juni 2005 verloren 32 medewerkers hun baan bij een eerdere herstructurering. Eind 2004 sloot Besi de toolingfabriek in Brunssum en schrapte banen bij de packaging- en toolingafdeling in Duiven. In totaal ging het toen om 81 arbeidsplaatsen.

De machinebouwer wil de reorganisatie grotendeels in de tweede helft van 2007 realiseren. Dochterondernemingen Laurier, producent van die-sorteersystemen, accurate flipchip-die-bonders en tray stack-voedingen, wordt onderdeel van Datacon. Het applicatieteam van Laurier blijft op zijn plaats in New Hampshire, maar de productie en het productiemanagement verhuizen naar de Datacon-vestiging in Oostenrijk en Besi in Maleisië. Lokale verkoop- en dienstverleningskantoren van Datacon zullen dan de Laurier klanten bedienen. De bedrijfsonderdelen Fico Molding, Fico Trim & Form en Fico Singulation ontkomen ook niet aan een de herstructurering. De managementfuncties op ontwerp, ontwikkeling en bedrijfsvoering van de ondernemingen in Duiven worden samengevoegd in een managementstructuur.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.