Pieter Edelman
1 February 2018

De Universiteit Twente is zijn onderzoeksinstituten in allerijl aan het reorganiseren. Sinds het begin van het jaar zijn twee van de vijf instituten stopgezet – het Institute for Innovation and Governance Studies en het Institute for Geo-information Science and Earth Observation – terwijl de instituten voor nanowetenschappen Mesa+, medische technologie Mira en ict CTIT op de schop worden genomen.

De aanleiding voor de reorganisatie is dat de UT er de laatste jaren steeds slechter in slaagde om externe middelen aan te trekken. Tussen 2012 en 2016 daalden de inkomsten uit de tweede en derde geldstroom van 86 naar 76 miljoen euro.

Volgens de reorganisatieplannen, die halverwege december werden goedgekeurd en per 1 januari werden doorgevoerd, komen de drie overblijvende instituten over de faculteiten heen te liggen om verbindingen tussen verschillende disciplines te smeden. Elk instituut krijgt een aantal principal investigators en een wetenschappelijk directeur als ‘boegbeeld’. Ook wordt er gekeken naar de namen van de instituten.

Ondertussen is duidelijk dat Mesa+ zijn naam blijft behouden, maar wie er de wetenschappelijke leiding krijgt, is nog onbekend. Bij het ict-georiënteerde instituut blijft Maarten van Steen aan het roer, bij het medisch-technologische instituut wordt microfluïdicaprof Albert van den Berg vervangen door Nico Verdonschot, hoogleraar implantaatbiomechanica.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .