Nieke Roos
14 March 2019

Het vierde kwartaal heeft Agfa-Gevaert 600 miljoen euro omgezet, zes procent minder dan in dezelfde periode van 2017. Onder de streep kwam de beeldvormingsspecialist uit Mortsel uit op een verlies van 23 miljoen euro. Heel 2018 behaalde het bedrijf 2,247 miljard euro aan inkomsten, een daling van acht procent jaar op jaar, en een nettoverlies van vijftien miljoen, waar het in 2017 nog een plus van 45 miljoen noteerde.

De rode cijfers zijn volgens Agfa grotendeels het gevolg van investeringen rond de verzelfstandiging van de it-divisie. De interne technische opsplitsing in twee delen heeft het bedrijf het afgelopen jaar succesvol afgerond. ‘Indien we de investeringen in verband met het transformatieproces buiten beschouwing laten, zouden we een positief nettoresultaat hebben geboekt’, zegt president en ceo Christian Reinaudo.

Agfa

Op 1 januari 2019 ontstonden twee nieuwe entiteiten binnen de onderneming: Agfa Healthcare en Agfa. Onder het nieuwe Agfa Healthcare vallen alle it-activiteiten van de voormalige businessgroep met dezelfde naam. Het nieuwe Agfa omvat de voormalige onderdelen Graphics en Specialty Products en de beeldvormingsactiviteiten van Healthcare, gereorganiseerd in drie divisies: Offset Solutions (drukvoorbereiding), Digital Print & Chemicals (inkjet, materialen en fotografische films) en Radiology Solutions (medische beeldvorming).

‘In 2018 hebben we belangrijke stappen gezet in de transformatie van onze onderneming’, aldus Reinaudo. ‘Het nieuwe Agfa Healthcare heeft nu de middelen en de onafhankelijkheid die het nodig heeft om een leider te zijn in zijn markten en om zijn reeds sterke it-portfolio verder uit te breiden. Voorts mogen de beslissingen die we hebben genomen om de consolidatie van de offsetindustrie te sturen niet onderschat worden. De alliantie met het Chinese Lucky en de overname van het Spaanse Ipagsa hebben verstrekkende gevolgen voor onze activiteiten en zelfs voor de hele offsetindustrie. We bekijken nu verscheidene opties om de andere activiteiten van Agfa te versterken. Het is ons doel om de toekomst van beide entiteiten veilig te stellen door hun de slagkracht en de middelen te geven die ze nodig hebben om rendabele groei na te streven.’

Bits&Chips event sponsor registration-early bird