9 March 2015

Na vier jaar onderzoek concludeert het Script-consortium, met onder meer projectpartners UT, Roessingh R&D en Moog, dat een robothandschoen een interessante optie is voor thuisrevalidatie. Het team is nu op zoek naar financiering voor een commerciële versie. Ook denkt het aan een vervolgproject.

Script mikt op het verbeteren van de resultaten voor hand- en polsrevalidatie voor beroertepatiënten, met name wanneer de therapie al is afgelopen. Daarvoor meet de handschoen alle bewegingen en stuurt deze door een computer, waardoor de patiënt zijn oefeningen in de vorm van een serieus game thuis kan doen. Ook kunnen de vorderingen op afstand gevolgd worden door een therapeut.

Het consortium heeft een tweetal proefversies ontwikkeld van een handschoen die de patiënt helpt om de hand te openen, een actief geactueerde en een passieve uitvoering. In beide versies zijn de krachten instelbaar. De handschoenen werden uitgeprobeerd bij dertig beroertepatiënten. Die bleken gemiddeld honderd uur per week te oefenen met het apparaat. Zij lieten lichte verbeteringen van de hand- en polsfunctie zien. Dat biedt voldoende aanknopingspunten om een vervolg te geven aan het project.

Naast de drie Nederlandse partners zijn R. U. Robots en de universiteit van Sheffield uit Groot-Brittannië, San Raffaele uit Italië en User Interface Design uit Duitsland betrokken. Het project had een budget van 4,6 miljoen euro.

Techwatch Books: ASML Architects