Nieke Roos
2 April 2012

Océ heeft Anton Schaaf voorgedragen als nieuwe president en CEO. Hij volgt Rokus van Iperen op, die sinds 1 april de hoogste baas is bij Canon Emea. Voor de functie van CFO, die Van Iperen tijdelijk waarnam, heeft de Venlose printspecialist Ernst-Jan Minnema naar voren geschoven. Naar verwachting zal de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 17 april haar goedkeuring verlenen, waarna beide benoemingen definitief zijn.

Met het vertrek van Van Iperen komt er een einde aan een tijdperk. De geboren Venlonaar trad in 1978 in dienst van Océ, na een studie werktuigbouw aan de TU Eindhoven. Hij bekleedde verschillende functies bij R&D om in 1986 hoofd te worden van deze afdeling. Drie jaar later kreeg hij de verantwoordelijkheid over de businessunit Printing Systems. Van 1992 tot 1995 was hij directeur van Océ in België. In 1995 werd hij lid van de raad van bestuur en voorzitter (president en CEO) was hij sinds 1999.

Bij Canon in Londen heeft Van Iperen nu de leiding gekregen over de sales- en marketingactiviteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Met een omzet van ruim tien miljard euro is deze regio het belangrijkste afzetgebied van het Japanse concern. Niet eerder zat er een niet-Japanner op zo‘n hoge positie. Van Iperens benoeming wordt dan ook gezien als een beloning voor zijn trouwe dienst en zijn inspanningen in het hele proces om Océ onder te brengen bij Canon.

Beoogd opvolger Anton Schaaf is sinds 2006 CTOO van Océ. In deze functie, een combinatie van CTO en COO, is hij verantwoordelijk voor de wereldwijde R&D, de productie en de logistiek. Voor zijn overstap naar Venlo was hij een jaartje als CTO in dienst bij Deutsche Telecom. Van 1987 tot 2005 werkte hij voor Siemens. Eerst in Nederland, waar hij verschillende hoge salesfuncties bekleedde, en vanaf 1997 in Duitsland, waar hij het schopte tot vicepresident, CTO en bestuurslid van Siemens Communications in München.

Ernst-Jan Minnema is momenteel senior vicepresident financiën bij Océ. Hij kwam op 1 mei 2011 over van Canon Europa, waar hij sinds 2005 eerst de financiële man was van de Consumer Imaging-groep en later directeur businessintegratie. Hij begon zijn carrière bij het Japanse concern in 2002 als financieel directeur van de Nederlandse divisie. Daarvóór bekleedde hij diverse managementfuncties voor productie- en softwarebedrijven.