René Raaijmakers
11 September 2018

Salland Engineering uit Zwolle neemt Applicos uit Heerde over. De overname stelt Salland in staat zijn groei te versnellen en zich verder te specialiseren in productietestoplossingen voor elektronica van de toekomst.

Paul van Ulsen, directeur van Salland Engineering, zegt dat de aanwinst een sterke groei zal stimuleren. Het Zwolse bedrijf bedient chipfabrikanten over de hele wereld met geavanceerde testoplossingen voor chips. Van Ulsen verwacht dat de analoge kennis van Applicos Salland gaat helpen om nieuwe markten aan te boren, zoals de testmarkt voor automobiel-sensoren en hoogprecisie analoge meetapparatuur. ‘Door deze overname zal de omzet van de Applicos-activiteiten verder groeien, maar het zal ook de groei van Salland Engineering nog meer versnellen’, aldus Van Ulsen.

Applicos

Bij het in 1993 opgerichte Applicos ontwikkelt een zestal ingenieurs instrumenten voor het zeer nauwkeurig genereren en meten van analoge signalen. Het bedrijf maakt een jaaromzet van anderhalf miljoen euro met een gezonde winst. Van Ulsen verwacht de omzet in Applicos-producten de komende jaren te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen.

Salland Engineering dankt zijn succes aan het engineeren en produceren van testoplossingen. Als chipfabrikanten een nieuwe chip in productie nemen, dan moeten ze die aan het einde van de lijn ook grondig testen. Salland gaat met zijn klanten om de tafel zitten om creatieve teststrategieën te bedenken en daarvoor de juiste apparatuur te ontwikkelen. Daarmee slagen de Zwolse ingenieurs er vaak in om de time-to-market van nieuwe chips aanzienlijk te verkorten. Dat heeft als resultaat dat chipleveranciers veel hogere marges kunnen maken.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Met de analoge kennis van Applicos verwacht Salland Engineering zijn productaanbod te kunnen verbreden en specialiseren. Van Ulsen: ‘We zijn nu in staat om projecten op een nog hoger niveau te bouwen. We kunnen sneller ontwikkelen. Ook onze toeleveranciers Neways en Elect liften daarop mee. Ik ben er trots op dat we Applicos voor Nederland kunnen behouden en dat deze geavanceerde technologie niet in handen valt van een buitenlandse partij.’

Salland Engineering maakt momenteel een sterke groei door. In 2016 was de omzet zes miljoen euro. Vorig jaar groeide het bedrijf met vijftig procent tot negen miljoen en dit jaar verwacht Van Ulsen samen met de Applicos-activiteiten tussen de vijf- en zestien miljoen euro uit te komen.

Standaarden voor voltage

Applicos ontwikkelt geavanceerde instrumenten voor het nabootsen en meten van elektrische signalen. Wetenschappelijke laboratoria testen er hun experimenten mee, normeringsinstituten gebruiken de apparatuur bij het ijken en chipfabrikanten passen de spullen uit Heerde toe in geautomatiseerde tests om fouten op te sporen.

De zeer gespecialiseerde technologie heeft ook de belangstelling van topinstituten. De Heerdese technici zijn onder meer betrokken bij de techniek die helpt om de standaarden voor voltage nog beter vast te stellen. Ze ontwikkelen apparatuur voor het digitaliseren van signalen om de intrinsieke standaard voor spanning (voltage) te bepalen. Dit gebeurt in het Europese Quantum Accurate ADC-project.

Absolute voltagemetingen gebeuren bij 4 kelvin (-269 graden Celsius) met supergeleidende circuits waarin zogeheten Josephson-juncties zijn opgenomen. De spanning die deze juncties opwekken, is alleen afhankelijk van fundamentele fysische constanten en de gebruikte frequentie. Het is de meest nauwkeurige methode om voltage te genereren en te meten. Daarom vormt deze methode de basis van de internationale standaarden voor voltage.