Salland Engineering opent deze week zijn Test Technology Center in Zwolle. De hogeschool Saxion en de universiteiten van Eindhoven en Twente zijn daar sterk betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe testtechnologie.
Met de lancering deze week van het Test Technology Center versnelt Salland Engineering de ontwikkeling van fundamentele technologie om de nieuwste generaties chips te kunnen testen. Het hightechbedrijf uit Zwolle werkt daarbij nauw samen met de hogeschool Saxion, de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) en de Universiteit Twente (UT). ‘Zij nemen het meer wetenschappelijke deel voor hun rekening’, zegt Paul van Ulsen, directeur van Salland Engineering. ‘Wij kunnen daarmee de meettechnologie industrialiseren om instrumenten te kunnen maken die chipfabrikanten gebruiken in hoogvolumetests.’
Vanuit de hogeschool en de universiteiten zijn vijf tot tien onderzoekers betrokken bij de research. Jurriaan Schmitz, hoogleraar halfgeleidercomponenten op het Mesa+-instituut voor nanotechnologie: ‘Voor het efficiënt testen van nieuwe producten, zoals sensoren, is een goede kennis van het product noodzakelijk. Op de UT meten en modelleren we elektronische componenten tot in de fijnste details. Met de opgedane kennis kunnen we Salland ondersteunen in de ontwikkeling van nieuwe testoplossingen.’ Op deze ontwikkeling heeft het Zwolse bedrijf vijftien ingenieurs zitten.

Engineering
Salland voert ‘engineering’ in zijn naam omdat ruim veertig van de vijftig medewerkers vooral elektronica en software ontwikkelen voor test- en meetinstrumenten. Om de paar jaar vraagt elke generatie chips weer nieuwe strategieën om aan het einde van de fabricagelijn de slechte van de goede exemplaren te onderscheiden.
Salland Engineering heeft een naam opgebouwd in testsystemen voor geavanceerde onderdelen zoals de serdes-chips (serialisatie/deserialisatie) die de omvangrijke informatiestromen in datacentra verdelen over de servers en aan het einde weer omzetten naar seriële bitstromen voor de glasvezel. Van Ulsen: ‘Iedereen heeft thuis meerdere producten waar Salland de onmisbare testtechnologie voor heeft geleverd. We stonden onder meer aan de wieg van testoplossingen voor Bluetooth en diverse generaties smartphones.’ Intussen maken de meetspecialisten zich klaar om nieuwe testmarkten open te breken, zoals voor automobielsensoren en fotonica.
Naast de ontwikkeling van technologie en meetinstrumenten zijn de Zwollenaren ook begonnen met het verlenen van productietestservices. Vooral voor kleine, zeer gespecialiseerde chipbedrijven is het moeilijk om hun onderdelen te laten testen. Salland merkt dat zijn productietestservices aanslaan bij Europese chipleveranciers die op zoek zijn naar een testhuis ‘om de hoek’. Van Ulsen: ‘De aanloopfase is voor chipontwerpers altijd moeilijk. Ze kunnen voor kleine en complexe componenten niet voldoende capaciteit en zeker niet de benodigde engineering-support krijgen in Azië. Daar zijn de grote productietestbedrijven vooral geïnteresseerd in hoge volumes, niet in engineering.’
Het fysieke testen maakt inmiddels een tiende uit van de totale omzet, die dit jaar naar verwachting tussen de vijf- en zestien miljoen euro zal uitvallen. ‘We verwachten daarin een sterke groei. In productietests blijven we de komende jaren verdubbelen’, denkt Van Ulsen. Toeleveranciers Neways en Elect liften mee op het succes.
Applicos
Recentelijk nam Salland Engineering het bedrijf Applicos uit Heerde over. Dat ontwikkelt geavanceerde instrumenten voor het nabootsen en meten van elektrische signalen van analoge chips. Het zes medewerkers tellende Applicos is relatief klein, maar het is een pionier in analoge testtechnologie. Het levert aan wetenschappelijke laboratoria, normeringsinstituten en chipfabrikanten. Van Ulsen: ‘Met de kennis van Applicos zijn we in staat om projecten op een nog hoger niveau te bouwen. We kunnen sneller ontwikkelen.’
Salland Engineering viert de opening van zijn Test Technology Center op donderdag 13 en vrijdag 14 september met een internationaal technologiesymposium waarbij de vijf grootste spelers op het gebied van chiptesting (goed voor 93 procent van de gehele markt) aanwezig zijn. Op vrijdagmiddag verzorgt de Zwolse wethouder van Economische Zaken René de Heer een keynote en de officiële opening van het Test Technology Center.