Nieke Roos
23 August 2018

Samsung heeft zijn positie als ’s werelds grootste chipmaker verstevigd, zo heeft IC Insights becijferd. De eerste helft van 2018 haalde het Koreaanse concern 39,8 miljard dollar aan inkomsten uit de halfgeleidermarkt, tegen 32,6 miljard voor nummer twee Intel. In dezelfde periode van vorig jaar was Samsung met een miniem verschil net voor het eerst de grootste geworden: 29,2 om 28,8 miljard. De Koreanen profiteren vooral van de boomende dram- en nand-flash-markten.

IC_Insights_top_15_1H2018

NXP is een van de weinige (vier) spelers in de top vijftien van IC Insights die geen dubbelcijferige groei boekten. Het bedrijf verkocht het afgelopen halfjaar voor 4,6 miljard dollar aan halfgeleiders, drie procent meer dan in dezelfde periode van 2017. Ten opzichte van de ranglijst over heel vorig jaar zakte het daarmee twee plaatsjes naar plek dertien. Het zag Infineon (met +18 procent naar positie twaalf) en Western Digital/Sandisk (met +27 procent naar de elfde stek) voorbijsteken.

Zes van de elf halfgeleiderbedrijven met dubbelcijferige groei zagen hun inkomsten zelfs met meer dan twintig procent toenemen. Behalve bij de vijf grote geheugenmakers Samsung, SK Hynix, Micron, Toshiba en Western Digital/Sandisk was dat het geval bij Nvidia. De gezamenlijke omzet van IC Insights’ top vijftien steeg jaar op jaar met 24 procent naar 182,3 miljard dollar.