Pieter Edelman
17 February 2011

Met het onlangs overgenomen Liquavista als basis heeft Samsung in Eindhoven zijn R&D-centrum voor displays op poten gezet, het Samsung LCD Netherlands R&D Center (SNRC). Een delegatie van ruim zestig van Samsungs topmensen en stafleden hebben officieel de lintjes doorgeknipt. Het onderzoekscentrum moet de Europese thuisbasis vormen voor Samsungs display-R&D. Daarbij gaat het niet exclusief om Liquavista‘s electrowetting-technologie, hoewel dat voorlopig wel het enige zal zijn dat er aan bod komt.

’Samsung is erg gecharmeerd van de regio en de kwaliteit van de mensen‘, zegt Liquavista-CEO Johan Feenstra. Nog dit jaar moet het personeelsbestand van het SNRC met dertig tot veertig procent groeien. ’De komende jaren moeten we dan een steady groei laten zien.‘ Feenstra wil niet ingaan op de vraag welke andere displaytechnologieën er onder de hoede van het SNRC zullen komen.

Samsung_Liquavista

De eerste prioriteit van het R&D-centrum is om Liquavista‘s technologie tot commerciële productie te brengen. Het businessmodel van de Philips-spin-off was om licenties op zijn technologie te verkopen zodat lcd-fabrikanten deze kunnen gebruiken voor de productie van displays. Door de overname zal Samsung nu de exclusieve leverancier worden van de schermen. ’Samsung Korea gaat zich heel duidelijk bezighouden met manufacturing en commercialisering‘, legt Feenstra uit. ’Zij hebben de markt- en productiekennis en hebben eerder hetzelfde gedaan met lcd en Oled.‘

De eerste toepassing van de displays moet worden gezocht in de tablethoek, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de technologie uiteindelijk veel breder zal worden ingezet. De displays kunnen in verschillende modi opereren: met backlights, reflectief zoals papier, transparant of een combinatie daarvan. Volgens Feenstra is het daarom niet ondenkbaar dat er ooit monitoren en andere toepassingen met de electrowetting-technologie op de markt zullen komen.

BCe24 save the date