Pieter Edelman
21 March 2011

Samsung introduceert een monitor met ingebouwde USB- en Ethernethub op de Europese markt die draadloos communiceert met een laptop of pc. De daarvoor gebruikte technologie is er een waar het al lang stil rond is: Wireless USB, dat op zijn beurt Ultrawideband (UWB) gebruikt. Afgelopen september verscheen versie 1.1 van de specificatie voor Wireless USB, die moet trachten om de geflopte eerste versie uit het slop te trekken.

UWB was in die situatie verzeild geraakt na een langdurige loopgravenoorlog tussen de belangrijkste spelers in de technologie-industrie. De aanpak heeft in theorie een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele radiocommunicatie. In plaats van een continue dragergolf waarop het signaal gemoduleerd wordt, gebruikt UWB zeer korte, zeer breedbandige radiopulsen om het signaal te coderen. Daarmee zijn zeer hoge doorvoersnelheden mogelijk bij een laag energieverbruik en weinig problemen met interferentie, over een afstand van enkele meters.

Gedurende 2005 en 2006 werden er twee concurrerende voorstellen gepusht, beiden met belangrijke spelers in de technologiesector. Standaardisatie bleef daardoor uit en gingen de kampen zelf aan de slag met hun voorstel. Voor draadloos USB kwamen er daarom verschillende, incompatibele, systemen op de markt, wat de gebruiker huiverig maakte. Ook de meeste bedrijven durfden het niet aan om op de technologie in te zetten. Bovendien had UWB moeite om op te boksen tegen WLan en Bluetooth, die tijdens de standaardisatieoorlog waren doorontwikkeld. De ene na de andere UWB-start-up ging vervolgens over de kop.

Afgelopen september kwam het USB Implementers Forum met de 1.1-spec voor draadloos USB, dat nog steeds gebaseerd is op een van de twee concurrerende voorstellen. Deze standaard moest het vooral eenvoudiger maken voor devices om verbindingen te leggen. Samsung maakte ongeveer gelijktijdig bekend een nieuwe systeemchip voor de standaard te hebben ontwikkeld.

 advertorial 

Sigasi Extension for Visual Studio Code

Sigasi announces the release of their VS Code Extension with rich support for SystemVerilog, Verilog, and VHDL. Our extension provides features and language support such as code navigation, project management, linting, code formatting, tooltips, outline, autocomplete, hover, and much more!

Met zijn Syncmaster C27A750 brengt het Koreaanse bedrijf de technologie nu naar de markt. Het 27 inch scherm heeft ingebouwde USB-hub en Ethernetport. Via een USB-dongle in de laptop worden deze draadloos verbonden. De verbinding wordt automatisch aangelegd of hersteld wanneer de laptop binnen bereik van het scherm komt. Het model is gericht op het high-end segment. Of UWB nu wel klaar is voor grootschalige adoptie, blijft dus nog even de vraag.