Pieter Edelman
26 January 2010

Processor-IP-maker Mips heeft in Sandeep Vij een nieuwe CEO gevonden. Vij komt van Cavium Networks, waar hij vicepresident was van de Broadband and Consumer-divisie. Daarvoor zat hij twaalf jaar lang bij Xilinx, na een vijfjarige carrière bij Altera. Vij volgt John Bourgoin op, die eind vorig jaar met pensioen ging. In de tussentijd was Anthony Holbrook interim-CEO. Hij blijft de raad van bestuur voorzitten.

Vij kan gelijk aan de slag want het bedrijf moet steeds grote concurrentie van Arm duchten. Dat heeft een alleenheerschappij in mobiele telefoons weten te veroveren en ook in de opkomende markt voor netbooks heeft Mips de boot gemist ten gunste van Arm. Verder speelt Mips slechts een beperkte rol in 32 bit microcontrollers en tot overmaat van ramp richt Arm nu zijn pijlen op tv‘s en settopboxen, een gebied waar Mips traditioneel heer en meester is.

De laatste tijd heeft Mips al wel een aantal stappen genomen om het tij te keren. Het bedrijf introduceerde een ruimtebesparende instructieset, die vooral in microcontrollers goed van pas komt. Daarnaast werkt het aan ondersteuning voor Android. Dat kan voor sommige toepassingen zoals mobiel een breekijzer worden, omdat Android-applicaties in Java worden ontwikkeld en daarmee onafhankelijk zijn van de processorarchitectuur.