Marco_Jacobs

Marco Jacobs is vp marketing bij Videantis.

23 October 2015

Een man verliest de controle over zijn luchtballon en verdwaalt. Hij ziet in de verte een vrouw lopen, besluit te dalen en spreekt haar aan.

Man: ‘Mevrouw! Kunt u mij vertellen waar ik ben?’

Vrouw: ‘U bevindt zich op 52,3 graden noorderbreedte en 4,6 graden oosterlengte.’

Man: ‘U bent vast ingenieur.’

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

Vrouw: ‘Inderdaad, hoezo?’

Man: ‘Nou, ik vraag u iets, maar u geeft mij een antwoord waar ik niets van begrijp. Ik heb nog steeds geen idee waar ik me bevind. U heeft me niet geholpen en me bovendien nog eens kostbare tijd doen verliezen.’

Vrouw: ‘Dan bent u vast een marketeer.’

Man: ‘Klopt, hoe weet u dat?’

Vrouw: ‘Een grote massa lucht heeft u gebracht waar u nu bent. Ik vertel u precies waar u zich bevindt, en op de een of andere manier krijg ik nu de schuld van uw benarde situatie.’

Dit is natuurlijk een grap, maar zij legt fraai bloot hoe er vaak een spanning heerst tussen de afdelingen marketing en technische ontwikkeling. Het resultaat van deze spanning en miscommunicatie noem ik vaak de Philips-vloek: het ontwikkelen van schitterende technische producten waarvan commercieel succes uitblijft. De oudere lezer herinnert zich vast nog het Video 2000-systeem en de cd-i.

Wanneer ontwikkelaars aan marketing denken, denken ze aan Coca-Cola, Pepsi of Red Bull, die miljarden uitgeven aan advertenties om suikerwater aan de man te brengen. Producten of diensten die technisch superieur zijn, moeten zichzelf toch verkopen? Maar marketing is veel meer dan adverteren. Er is een reden dat Samsung dertien miljard dollar per jaar aan marketing uitgeeft. De Koreanen maken zelfs verlies op de tv’s, maar het gerucht gaat dat ze ermee doorgaan puur om het merk Samsung sterk te houden.

Marketing houdt zich bezig met het wie, waarom, wat en waar van een product. Waar het echt om draait, is productmanagement: wat doet het product, wie heeft het nodig en waarom trekken mensen er straks de portemonnee voor? Wat is haalbaar, wat is moeilijk te kopiëren en waarmee behaal je een grote voorsprong op je concurrentie? Allemaal onderdeel van goed productmanagement, en al deze elementen vereisen een nauw samenspel tussen techniek en marketing.

In een vorige column heb ik al eens een lans gebroken voor een kennistrein. Deze zou in een klein half uurtje kunnen rijden tussen de bankiers, advocaten en marketeers op de Amsterdamse Zuidas en de techneuten in Eindhoven. Mijn vraag aan u, beste lezer, is om ook eens de virtuele kennistrein tussen techniek en marketing te nemen.

Marketeer, verdiep je nog eens goed in de techniek en bouw eens een stukje software of elektronica. Ontwikkelaar, bedenk eens een slogan en denk eens na over welke feature de markt echt nodig heeft, in plaats van denken in technische oplossingen. Zo komen we van die Philips-vloek af die over zovelen van ons is uitgesproken. Overbrug de afstand tussen marketing en techniek en zorg ervoor dat ze naadloos op elkaar aansluiten.

Alleen dan zal de marketeer in de ballon niet simpel vragen waar hij zich bevindt, maar of de techneut een idee heeft hoe hij een ballon naar de dichtstbijzijnde groep potentiële kopers kan sturen. En zal de ingenieur uit de grap hierboven zich bedenken dat de advertentie op de luchtballon misschien wel de slimste manier was om een grote groep mogelijke klanten te bereiken.

Techniek en marketing: schud elkaar de hand en spring samen in dat mandje onder die luchtballon.