Nieke Roos
22 February 2017

De gemeente Rotterdam start volgende maand met een proef om storingen aan de bewegende delen van de Erasmusbrug vroegtijdig te signaleren, meldt het Algemeen Dagblad. Semiotic Labs gaat zijn technologie inzetten om de elektromotoren van de brug in de gaten te houden. Met een combinatie van sensoren en geavanceerde algoritmes kan de Amsterdamse starter de uitval van de motoren voorspellen. De gemeente kan dan al onderhoud plegen voor de storing optreedt, waardoor automobilisten staan minder vaak vaststaan.

Semiotic Labs houdt de elektromotoren continu in de gaten en zet zelflerende algoritmes in om afwijkingen te detecteren in hun stroomverbruik. Via een dashboard krijgen gebruikers vervolgens inzicht in de conditie van de motoren. Ze hoeven alleen nog onderhoud uit te voeren bij signalen van dalende prestaties of een te verwachten storing. Naast de gemeente Rotterdam rekent Semiotic Labs onder meer de bouwer van bakkerijmachines Kaak, railonderhoudbedrijf Strukton en staalproducent Tata Steel tot zijn klantenkring.

‘We kijken wat de kans is dat een elektromotor kapotgaat’, verklaart Simon Jagers van Semiotic Labs in het AD. ‘Wij bepalen een risicoscore op een schaal van nul tot honderd. De gemeente ziet vervolgens in één oogopslag wat de stand van de motor is en of die slechter wordt over tijd. Hierdoor wordt het veel makkelijker te controleren.’

Met de gemeente Rotterdam heeft Semiotic Labs afgesproken dat het minimaal een jaar gaat meten. Een geslaagde proef opent de deur naar andere storingsgevoelige bruggen in de regio, bijvoorbeeld de Botlekbrug en de Spijkenissebrug van Rijkswaterstaat. Er is al veel interesse, aldus Jagers.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .