Koen Vervloesem
19 May 2006

De Leuvense gps-specialist Septentrio introduceert de Asterx1, een compacte GNSS (Global Navigation Satellite System)-ontvanger voor industriële en professionele toepassingen. Naast gps-mogelijkheden kan de Asterx1 ook gebruikmaken van het Europese Galileo L1-signaal. De ontvanger moet tegen het einde van de zomer op de markt verschijnen.

De Asterx1 is de eerste in een nieuwe familie van GNSS-ontvangerbordjes. Het gaat om een OEM-kaartje met de grootte van een creditcard, dat weinig stroom verbruikt en zelfs in moeilijke omgevingen een zeer precieze positionering mogelijk maakt. De AsteRx1 is zowel compatibel met het signaal van de in december 2005 gelanceerde Giove-A-testsatelliet als het operationele Galileo-signaal.

Europa en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om het gezamenlijke L1-signaal te gebruiken voor het Galileo- en gps-netwerk. Het zal als eerste op de Galileo-satellieten aanwezig zijn en zal ook in de volgende generatie gps-satellieten worden geïntroduceerd. Dit vereenvoudigt de compatibiliteit van gps- en Galileo-ontvangers. ’Wij bieden nu in onze producten een competitieve gps-performance met naadloze overgangsmogelijkheden naar het Galileo-gebruik van morgen‘, zegt Septentrio-directeur Peter Grognard. ’Onze klanten hebben daardoor meer zekerheid en bekomen een snellere time-to-market voor een lagere kostprijs.‘