Pieter Edelman
21 March 2012

Het Shared EDA-initiatief heeft na lang wachten het contract met Mentor Graphics rond. Het initiatief is bedoeld om licenties op de kostbare Mentor-tooling te poolen met een aantal mkb‘ers uit de Benelux. Normaal moeten bedrijven een licentie voor enkele jaren afsluiten terwijl ze de software slechts gedurende korte periodes gebruiken. De prijzen daarvoor zijn echter een stuk hoger dan bij meerjarencontracten. De deelnemende mkb‘ers kunnen via Shared EDA de tooling met langlopende licenties om de beurt inzetten en zijn daardoor goedkoper uit.

Shared EDA is een initiatief van het Business Cluster Semiconductors en IC-ontwerpers Aemics, Bruco en Recore. Ondertussen zijn er zeventien bedrijven bij aangesloten. Aimvalley, Recore en Chess zijn de eerste die met het nieuwe licentiemodel aan de slag gaan, de andere leden hebben nog contracten lopen.

’Shared EDA wilde maximale flexibiliteit en kortlopende, betaalbare contracten, om op de soms sterk variërende behoeften van mkb-bedrijven in te kunnen spelen. Uitvoerige gesprekken hebben geleid tot Mentors innovatieve oplossingen voor de wensen van Shared EDA, en een contract dat perfect past bij de wisselende behoeften in het mkb‘, zegt Henk Gerards, bestuursvoorzitter van Shared EDA.

Het initiatief mag de licentiemix per kwartaal bijstellen. Het tarief hiervoor ligt dicht tegen het jaartarief aan. De licentie is verder te gebruiken door alle Europese filialen van een bedrijf met een hoofdkantoor in de Benelux. ’Via Shared EDA verwachten we inkoop van een flink aantal licenties, en één maandelijkse afhandeling voor extra licenties. Dit brengt ons het voordeel van één extra grootverbruiker in plaats van maandelijkse afhandeling met vele kleine gebruikers‘, licht managing director bij Mentor Graphics Frank Schoonens de constructie toe.

Bits&Chips event sponsor registration