Pieter Edelman
3 August 2018

Siemens neemt het van oorsprong Rotterdamse bedrijf Mendix over voor 600 miljoen euro. Met het cloudgebaseerde platform van dit bedrijf kunnen ondernemingen snel applicaties ontwikkelen en uitrollen zonder veel code te hoeven schrijven. Siemens wil deze programmeermethodiek integreren in zijn Mindsphere-platform voor industriële iot-toepassingen. Mendix blijft na de overname wel onafhankelijk opereren.

Mendix werd in 2005 opgericht door drie Rotterdamse studievrienden, met het idee om applicatieontwikkeling zo eenvoudig te maken dat iedereen binnen het bedrijf eraan kan bijdragen. Vandaag de dag telt het bedrijf ruim vierhonderd werknemers en rekent het onder meer ING, KPN, Prorail en TNT tot zijn klanten. Het hoofdkantoor verhuisde enkele jaren geleden naar Boston, maar de vestiging in de Maasstad is nog altijd goed voor ruim de helft van de vierhonderd medewerkers.

Mendix

Het Mendix-platform biedt een totaaloplossing om applicaties te ontwikkelen, te beheren en uit te rollen. Data, logica en gebruikersinterfaces worden visueel gemodelleerd met behulp van kant-en-klare bouwblokken voor allerhande technologieën, waarbij zaken als versiebeheer, projectmanagement, samenwerkingstools en testgereedschappen zijn ingebouwd. Ontwikkelde applicaties kunnen via verschillende methodes worden uitgerold naar cloud-platforms, eigen servers en mobiele systemen, en hebben ingebouwde ondersteuning voor monitoring en backups.

Siemens denkt dat deze methodiek een uitstekende aanvulling is op zijn Mindsphere-platform, dat een totaaloplossing biedt om sensorgegevens uit industriële installaties en de productieketen te verzamelen en te verwerken. De twee bedrijven begonnen twee jaar geleden te praten over een strategische samenwerking, maar Siemens werd gaandeweg zo enthousiast dat het Mendix nu als dochter onderbrengt bij zijn Digital Factory-divisie. Siemens zegt de tooling ook in andere divisies te willen inzetten.

BCe24 save the date