Paul van Gerven
20 October 2006

Siemens VDO introduceert het concept Vehicle Control Center (VCC). Dit besturingscentrum integreert een aantal systemen die de producent van automotive-elektronica al beschikbaar had. VCC is een software- en hardwareplatform dat de bestaande functies bundelt en een enkele, simpele interface heeft. Met VCC wil Siemens niet alleen de veiligheid van wegtransport verbeteren, maar ook het economisch rendement van een vrachtwagenvloot verhogen.

Een chauffeur, zijn baas en de overheid stellen ieder zo hun eigen eisen aan een vrachtwagen. De chauffeur wil tegenwoordig geen kaart meer lezen. Maar hij wil ook niet dat zijn navigatiesysteem hem met alle geweld onder een viaduct stuurt waar zijn wagen te hoog voor is. Zijn baas zit ook niet op zulke vertragingen te wachten en zou daarnaast graag zien dat zijn vrachtwagens niet half vol van hot naar her rijden. En de overheid wil niet dat chauffeurs te hard of te lang rijden.

Om aan al die eisen en regeltjes te kunnen voldoen, zijn er diverse technologische systemen op de markt. De gemiddelde vrachtwagen bevat tegenwoordig een behoorlijk aantal kastjes. Tachograaf, navigatiesysteem, mobiele telefoon, snelheidsbegrenzer, ze zijn in moderne trucks niet meer weg te denken. Tot nu toe staan al deze systemen op zichzelf. Het handsfree mobieltje heeft weinig te maken met het gps-systeem of de airco. Dit wordt alleen maar erger. Het aanbod technieken en snufjes blijft groeien. Je zou er als chauffeur gek van worden. En de veiligheid kan er ook onder lijden.

0610171434300
Het Vehicle Control Center (VCC)-concept van Siemens VDO is een modulair software- en hardwareplatform voor bijvoorbeeld een navigatiesysteem voor vrachtwagens, een logistiek optimalisatiemechanisme en een tachograaf.

VCC moet hier uitkomst bieden: de chauffeur kan alle functies van zijn wagen bedienen via een simpele, herkenbare interface. Daarnaast kan het ’zenuwcentrum‘ verschillende veiligheidsverhogende functies herbergen die Siemens VDO al langer beschikbaar stelt zoals een camera voor de dode hoek, slimme cruisecontrol en een sensorsysteem dat slaapkoppen een seintje geeft.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Behalve voor de wegveiligheid van kan VCC ook nuttig zijn voor transportbedrijven. Het gebruik van de vloot is in veel gevallen voor verbetering vatbaar. Ook hier is het integratie wat de klok slaat. Het VCC kan beschikken over zowel een informatiesysteem voor belading als communicatiemodules om status en positie door te geven aan de thuisbasis.

Vrachtwagens zitten niet altijd helemaal vol. Soms komt er nog een telefoontje binnen voor een vrachtje dat haast heeft. Met de informatie uit de VCC‘s van de hele vloot kan het distributiecentrum makkelijker een leeg plekje in een van de vrachtwagens lokaliseren en bepalen of die in de buurt van de klant gaat komen. Dezelfde combinatie van informatie is ook handig voor klanten die weten voortaan waar hun lading is.

Ook op onderhoud en reparatie kunnen vervoersbedrijven winst behalen. Een vrachtwagen die onderweg pech krijgt is immers een dure grap. Een arsenaal aan sensoren in het chassis en de motor van de vrachtwagen kan detecteren of onderhoud in de nabije toekomst noodzakelijk is. Dat kunnen de communicatiemodules dan weer realtime doorgeven aan de garage. Die hoeft onderhoudsschema‘s dus niet meer op kilometerbasis op te stellen; het kan op basis van de actuele technische staat waarin het voertuig. Dat is op zich al een prettig vooruitzicht voor de vervoersbedrijven, maar de preventieve werking die ervan uitgaat is ook nuttig. Het systeem voorkomt tenslotte ongewenste downtime.

Siemens VDO wil weinig details kwijt over de techniek die ten grondslag ligt aan VCC, maar het ligt voor de hand dat ze voortborduren op hun bestaande platformen. ’We kunnen heel wat integreren om de prijs omlaag te krijgen‘, zei Carlo van de Weijer, sitemanager van Siemens VDO Automotive Eindhoven, vorig jaar al in Bits&Chips. ’De Bluetooth-interface, MP3-decoding en tientallen andere functies moeten echter ook op een DSP.‘ Aannemelijk is dat de VCC-hardware een opvolger is van het recent gelanceerde navigatieplatform Crusader. Deze Asic met een generieke Mips-kern laat Siemens tegenwoordig door Toshiba produceren. De innovatie van VCC ligt waarschijnlijk in het integreren van verschillende communicatieprotocollen en functies die in software op het toekomstige Asic-platform draaien. Can-bussen zorgen daarbij voor informatie-uitwisseling tussen componenten en het platform. VCC zal in ieder geval overweg kunnen met diverse draadloze standaarden zoals Bluetooth, gps en WLan.

’We hebben gekozen voor een modulaire aanpak‘, zegt Martin Groen, marketing en verkoopmanager van Siemens VDO. ’De (OEM-)fabrikanten en eindgebruikers willen hun eigen keuzes kunnen maken over de uitvoering van het systeem. Aan de andere kant brengt een integraal systeem natuurlijk interessante mogelijkheden voor kostenbesparing met zich mee. Als vervoerders de GPS en GSM niet los hoeven te installeren, bespaar je op onderdelen en arbeidsuren. Ons VCC-concept is flexibel en kan zowel voor integrale als modulaire oplossingen zorgen.‘

Siemens VDO is nu met verschillende partijen in gesprek over het Vehicle Control Center. Naar verwachting is het systeem tegen 2010 klaar voor serieproductie.