Paul van Gerven
26 October 2010

Het Amerikaanse Integrated Device Technology (IDT) heeft een silicium CMos-oscillator op de markt gebracht met een frequentienauwkeurigheid van 100 ppm. Het device kleiner is dan de traditionele interne chipklok gebaseerd op kwartskristal en verbruikt minder vermogen dan Mems-oplossingen. IDT zegt al 3,2 miljoen stuks verkocht te hebben en plant volgend jaar een exemplaar te lanceren met een nauwkeurigheid van 50 ppm.

Als leverancier van het referentiesignaal waarmee digitale circuits worden gesynchroniseerd, zijn oscillatoren een essentieel elektronisch component. Ze kunnen echter niet geïntegreerd worden op chips of in een CMos-proces en moeten dus als apart component op de printplaat worden geplaatst. En dat in een tijd van de systeemchips (Soc), waarin steeds meer functies op de die worden gecombineerd.

Omdat wel integreerbare elektrische oplossingen in het verleden niet konden voldoen aan de eisen van chipmakers, richtten onderzoekers hun pijlen op Mems-oscillatoren. Onder meer NXP zette hier mensen op. Naar nu blijkt, kunnen met de juiste foutencorrigerende circuits bewegende delen – hoe klein ook – achterwege blijven. Niet alleen IDT wist dat te bewijzen, ook het Delftse Dimes deed dat. Het onderzoeksinstituut gooide het over een thermische boeg.

IDT levert zijn klokjes van 5 bij 3,2 bij 0,9 millimeter op ongezaagde wafers. Klanten kunnen die vervolgens met hun Asic combineren in een multichipverpakking of een chip-on-board-oplossing gebruiken. Het bedrijf zegt klandizie te hebben gevonden bij makers van onder meer PCI Express- en USB 3.0-technologie, flashdrives en smartcards.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.