Pieter Edelman
14 February 2011

De melding staat diep verstopt in een persbericht: Intel neemt Silicon Hive over. De halfgeleidergigant wil de Eindhovense expertise gebruiken om de multimediacapaciteiten van zijn Atom-gebaseerde systeemchips voor het mobiele segment op te krikken. Volgens Jeroen Leijten, CTO en medeoprichter van Silicon Hive, is het nog te vroeg om in te gaan op de precieze gevolgen van de overname voor zijn bedrijf en de positie in de markt. ’We blijven wel in Eindhoven bestaan, maar in welke vorm en hoe we gaan heten, is nog niet bekend. Intel heeft niet alleen de kennis gekocht, maar zeker ook de mensen‘, aldus de CTO.

Silicon Hive, een spin-off van Philips, is gespecialiseerd in gereedschappen waarmee processoren voor specifieke taakdomeinen ontwikkeld kunnen worden, samen met de bijbehorende compiler en toolketen. Deze processoren zijn efficiënt voor het doeldomein, maar wel in C programmeerbaar en daardoor flexibel in te zetten. Het bedrijf opereert voornamelijk op multimediagebied. Het is Intel met de overname te doen om het volledige pakket van IP-blokken en software en de domeinkennis.

Er liepen al langere tijd lijntjes tussen beide bedrijven. In 2008 legde de investeringstak van de chipfabrikant miljoenen op tafel, samen met New Venture Partners en TVM Capital. Een jaar geleden kondigde Intel aan Silicon Hives technologie in zijn Atom-Socs te willen gebruiken. Volgens Leijten was de overname afgelopen weekend rond, net op tijd voor het Mobile World Congress – de overname is voor Intel onderdeel van zijn strategie in het mobiele segment.

Silicon Hive werkt via verschillende bedrijfsmodellen. Het heeft processor-IP-blokken en subsystemen met ondersteunende software voor specifieke domeinen op de markt, die derden in hun chips kunnen verwerken. Klanten kunnen echter ook een processorblok laten ontwerpen of aanpassen. Daarvoor heeft het bedrijf domeinexperts in huis. Als laatste optie geeft Silicon Hive zijn tools en IP-bibliotheken onder licentie uit, zodat klanten zelf aan de slag kunnen.

Of dat in de toekomst zo zal blijven gaan, is nog niet duidelijk. ’Intels belang zal nu op de eerste plaats komen. Maar we hebben ook klanten op andere terreinen, daar ziet Intel wel de waarde van‘, zegt Leijten.