15 June 2012

Technologiestichting STW heeft de Delftse hoogleraar mens-machinesystemen Frans van der Helm uitgeroepen tot Simon Stevin Meester 2012. Aan de titel is een onderzoekssubsidie van 500 duizend euro verbonden. De Simon Stevin Meester-prijs bekroont onderzoekers die excellent fundamenteel-wetenschappelijk werk op een succesvolle manier verbinden met maatschappelijk relevante vraagstukken en toepassingen, aldus STW.

Frans_van_der_Helm
TU Delft-hoogleraar Frans van der Helm is Simon Stevin Meester 2012.

Van der Helm (51) leidt in Delft de onderzoekersgroep Biomechatronica en Biorobotica. Hij is van origine bewegingswetenschapper en promoveerde in 1991 bij de TU Delft op een biomechanisch model van de schouder. Sindsdien publiceert hij onder meer over de biomechanica van armen, handen, ogen en de aanstruing van bewegingen vanuit de hersenen. De resultaten van dit onderzoek zet hij in voor de ontwikkeling van humanoïde robots en haptische interfaces. Hij is betrokken bij enkele bekende Delftse robots zoals Denise, Flame, Eva en Tulip.

Op het moment leidt Van der Helm twee landelijke STW-programma‘s: Neurosipe, dat nieuwe instrumenten en technieken ontwikkelt voor de diagnose en de monitoring van aandoeningen aan het zenuwstelsel, en H-haptics, waarin een nieuwe generatie haptische feedbacksystemen ontwikkeld wordt. Eind vorig jaar ontving hij ook een ERC Advanced Grant om samen met Gert Kwakkel van VU Medisch Centrum verbeterde eeg-methoden te ontwikkelen.

Naast zijn werk bij de TU Delft heeft Van der Helm nulaanstellingen aan de UT en de Leidse universiteit en is adjunct-professor aan Northwestern University in Chicago en Case Western Reserve University in Cleveland.