Nieke Roos
15 November 2017

De Emmense specialist in smart lighting Sustainder heeft de geluidscamera van het Eindhovense Sorama geïntegreerd in een slimme lantaarnpaal. De modulaire armaturen uit Drenthe verzamelen omgevingsdata met standaard sensoren voor onder meer beweging, energieverbruik, licht en positie, om daar met kunstmatige intelligentie chocola van te maken. Door de toevoeging van Sorama’s geluidsdetectie kunnen ze heel gericht de bron van rumoer op straat achterhalen. Als ze daarin een vechtpartij herkennen, gaan ze direct feller branden en geven ze de exacte locatie door aan relevante hulpdiensten.

Sustainder_Anne
Door een cassettesysteem zijn de armaturen van Sustainder eenvoudig uit te breiden met verschillende sensoren.

Sustainder is ontstaan uit de voormalige Philips-armaturenfabriek in Emmen en het Bredase Dazzletek, dat gespecialiseerd is in intelligente besturingen voor openbare verlichting. Het jonge Drentse bedrijf levert smart lighting- en smart city-oplossingen aan klanten binnen en buiten Nederland. Die laat het maken bij Technologies Added, de gedeelde slimme fabriek die is opgerezen uit de as van de Emmense Philips-site. Zowel Sustainder als Technologies Added zijn met hulp van de noordelijke ontwikkelingsmaatschappij Nom gestart door Chezz Partners, een investeerder uit Breda die ook aan de wieg stond van Dazzletek.

Behalve vechtpartijen kunnen de slimme lantaarnpalen ook (auto)alarmen, brekend glas, explosies en geweerschoten detecteren. Daarnaast richt Sustainder zich op de beveiliging van eigendommen, zowel openbaar als privé, en de bestrijding van (lokale) geluidshinder. Waar nodig kan de dynamische ledverlichting van het bedrijf bovendien gericht licht geven.