30 juli

De Delftse startup Physee krijgt een Europese subsidie van bijna 2 miljoen euro om de efficiëntie van zijn energieramen verder te verbeteren. Het geld zal daarnaast gebruikt worden voor internationale uitbreiding. De subsidie is afkomstig uit het SME Instrument-potje, bedoeld voor mkb-ers die werken aan technologieën met mogelijk grote impact op de markt.

Physee werkt aan ramen waarmee gebouwen energiezuiniger gemaakt kunnen worden. Dat gaat op twee manieren. Ten eerste wekken de ramen direct energie op door geïntegreerde cigs-zonnecellen in de zijkanten. Ten tweede kunnen de ramen uitgerust worden met sensoren die de omstandigheden binnen als buiten bemonsteren, en daarmee de klimaatbeheersing van het gebouw gericht kunnen aansturen.

Physee verwerkt cigs-zonnecellen en sensoren in ramen om respectievelijk energie op te wekken en te besparen.

In het Glasskin-project, waar de subsidie voor is toegekend, gaat Physee werken aan het oorspronkelijke idee waarmee het opgericht werd: een coating die uv-licht omzet in infrarood. Deze straling weerkaatst in het dubbelglas en komt daardoor uiteindelijk op de zonnecellen aan de zijkant terecht. Physee denkt hiermee zo’n dertig watt per vierkante meter aan zonnestroom op te kunnen wekken.

Het is de tweede grote kapitaalinjectie voor Physee in korte tijd; in mei haalde het bij investeerders 1,5 miljoen euro op voor uitbreiding van de business.