Bits&Chips

Slimme tv's gevoelig voor hack op afstand

30 maart 2017 

Slimme tv’s blijken eenvoudig op afstand over te nemen zijn door kwaadwillenden, blijkt uit een presentatie van het Zwitserse Oneconsult. De boosdoener is een het dvb-t-signaal, waarmee digitale televisie draadloos wordt verzonden. Slimme tv’s ondersteunen sinds de afgelopen jaren een commando in dit signaal om de webbrowser op de achtergrond een webpagina te laten openen. Een hacker kan zo de tv aanzetten tot het openen van een site met een exploit. Aangezien het besturingssysteem van slimme tv’s zelden wordt bijgewerkt, zijn veel bestaande browser-gebaseerde lekken in te zetten.

Volgens onderzoeker Rafael Scheel van het bedrijf is het methode veel gevaarlijker dan de tot nog toe bekende hack, omdat die altijd fysieke toegang tot de tv vereisten. De nieuwe methode kan op afstand worden uitgevoerd door een eigen dvb-t-zender neer te zetten in de buurt van de tv. Die zal automatisch het sterkste signaal kiezen.

Een alternatief is om niet het dvb-t-signaal te manipuleren, maar de websites waar de extensie voor bedoeld is: het oproepen van informatie over een uitzending via een knop op de afstandsbediening. Dit soort sites zijn makkelijk te vinden en de web-exploit zou via cross-site scripting toegevoegd kunnen worden, met dezelfde resultaten.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Info-middag SME Instruments

25 juni

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 juli

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 november

Eindhoven