Bram Semeijn
2 December 2013

Begin volgend jaar komt de Toros Vision op de Nederlandse markt, een nieuwe combiwarmtepomp met uitgebreide monitoring- en rapportagemogelijkheden. De pomp is het resultaat van een anderhalf jaar durende samenwerking tussen het Amerikaanse Honeywell en Techneco uit Delft.

De Toros Vision is een combiwarmtepomp uitgerust met een uitgebreid meet- en controlesysteem dat inzicht geeft in het verbruik en het rendement van het comfortsysteem in huis (verwarmings- en koelingsinstallaties). Dergelijke systemen bestonden nog niet voor de consumentenmarkt. Bijzonder aan het ontwerp is vooral dat de gegevensverwerking in de hardware van de pomp zelf gebeurt. Klanten zijn zodoende niet afhankelijk van een serviceprovider voor de verwerking van de meetresultaten.

‘Momenteel is het zo dat consumenten nauwelijks inzicht hebben in het functioneren van hun warmtepomp’, vertelt CEO Pieter van Alphen van het Delftse Techneco, dat de Toros Vision ontwikkelde. ‘Als het al gebeurt, is het relatief duur voor een consument. Een serviceprovider leest het monitoringsysteem van de pomp dan op afstand uit, verwerkt de gegevens en koppelt via internet terug naar de klant. Die dient voor de verwerking een apart servicecontract af te sluiten, wat weer de nodige kosten met zich meebrengt. Daar geloven wij niet in. Mensen zijn op zichzelf best geïnteresseerd in de prestaties en meetresultaten, maar willen daar niet maandelijks een bedrag voor betalen.’

Techneco Toros van voren

Warmteregeling

De meetgegevens die de Toros Vision verzamelt en intern verwerkt, worden door het systeem op verschillende manieren nuttig gebruikt. Op de eerste plaats geeft het gebruikers inzicht in het rendement van het apparaat. Zij kunnen de meetgegevens via een eenvoudige gebruikersinterface met touchscreen opvragen. Daarbij is het mogelijk om andere onderdelen van de woning aan te sluiten, zodat de consument een totaalbeeld krijgt van het energieverbruik in huis en de eventuele extra opwekking van zonnepanelen.

De gegevens worden ook gebruikt bij de warmteregeling in het apparaat. Zo kan het warmtepompsysteem samenwerken met een zonnecollector. De warmtevraag van de verschillende onderdelen van de pomp wordt vertaald in een zo gunstig mogelijke warmtelevering. De zonnewarmte kan worden gebruikt voor warm tapwater, verwarming of regeneratie van de bron. De combinatie met een zonnecollector stelt het systeem in staat het rendement van de Toros fors te verhogen.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Het ontwerp houdt de mogelijkheid open om allerlei internetdienstverlening te koppelen. Wanneer de warmtepomp is uitgerust met wifi, kan het apparaat bijvoorbeeld gebruikmaken van en anticiperen op de weersvoorspellingen. Ook smart-gridfunctionaliteit (warmtelevering op basis van lage energietarieven) is mogelijk. Bovendien kunnen de meet- en storingsgegevens van de Toros worden gedeeld met installatiebedrijven, waardoor die beter voorbereid problemen bij de klant kunnen verhelpen.

Uitdaging

Als leverancier van duurzame energiesystemen speelde Techneco al langer met het idee om een intelligente warmtepomp te bouwen. Op een gegeven moment besloot het om daar werk van te maken en ging het op zoek naar een partner. Die vond het in het Amerikaanse technologiebedrijf Honeywell.

Volgens Van Alphen was het nog een behoorlijke klus om een partner te vinden met dezelfde visie op techniek. ‘We hebben een request for proposals neergelegd bij een aantal technologiepartijen, waaronder Honeywell. In eerste instantie lag dat bedrijf niet voor de hand, omdat het nog geen eigen hardwareplatform had. Andere partijen hielden echter sterk vast aan internetdienstverlening en verwerking van meetgegevens door een serviceprovider. Op een gegeven moment kregen we een uitnodiging om naar Milaan te komen, waar de R&D-afdeling van Honeywell zit. Ze hadden een Ipad-versie van het product en we konden gaan bekijken waar ze mee bezig waren. Daar konden we zien dat ze precies dezelfde visie hadden.’

In het vervolg van het project was de grote uitdaging om de elektronica en software van Honeywell te passen in het functionele ontwerp van Techneco. Anderhalf jaar later blijkt dat dus gelukt.

Techneco touchscreen

Buitenland

Momenteel draait de Toros Vision bij een aantal testhuishoudens. In januari moet de pomp op de Nederlandse markt verschijnen. ‘Als eerste komen we met grondgekoppelde apparaten voor de nieuwbouw. Eind 2014 zal het systeem ook zover zijn dat het bij reeds gebouwde huizen kan worden geïnstalleerd.’

Van Alphen verwacht veel van de nieuwe warmtepomp. ‘Tot op heden richtten we ons vooral op Nederland, maar met de Toros zien we ook in het buitenland goede kansen. In België en Groot-Brittannië zijn momenteel mooie subsidieregelingen die de aanschaf van warmtepompen door consumenten interessant maken. We gaan volgend jaar zeker expanderen.’