Paul van Gerven
29 October 2018

ASML heeft een lening aan Smart Photonics omgezet in een klein aandeelhoudersbelang. Dat heeft het fotonicabedrijf zelf bekendgemaakt. Ook andere investeerders converteerden hun leningen, waardoor Smart Photonics zijn financiële positie met vierenhalf miljoen euro heeft versterkt. Daarnaast haalde het afgelopen september zes miljoen aan nieuwe investeringen op, bedoeld om procesverbeteringen te realiseren. Smart Photonics draait nu nog productie in pilotmodus, maar verhoogt stapsgewijs de volumes.

Smart Photonics
Foto: Smart Photonics

‘We zijn erg blij met deze beslissing van ASML. Het spreekt van vertrouwen in ons bedrijf en de nieuwe technologie die wij naar de markt brengen. Dit is een signaal dat ons helpt in gesprekken met andere investeerders vanuit de hele wereld. Het geeft ons de ruimte voor verdere groei richting 2020, wanneer we met de massaproductie van fotonische chips willen starten’, aldus cfo Robert Feelders van Smart Photonics.

Rob van der Werf, director Strategic Business Development bij ASML: ‘Als technologiebedrijf weten we hoe belangrijk het is om op het juiste moment vertrouwen te krijgen. Scale-up Smart Photonics groeit hard en heeft de ambitie om een speler in de wereldwijde fotonicamarkt te worden. Met deze samenwerking helpen we Smart Photonics om de volgende stap te zetten.’