Paul van Gerven
18 September 2018

Fotonicafoundry Smart Photonics heeft zijn eigen vermogen versterkt met 10,5 miljoen euro, bedoeld voor verbeteringen van productieprocessen en voor uitbreiding van de capaciteit. Het Eindhovense bedrijf haalde zes miljoen euro aan nieuwe investeringen op, terwijl bestaande investeerders 4,5 miljoen aan leningen in aandelen omzetten.

Smart Photonics in ontstaan uit Philips Innovation Services en de TU Eindhoven. In de cleanroom van de High Tech Campus produceert het lichtchips op basis van indiumfosfide, een technologie die voor een belangrijk deel op de TU Eindhoven is ontwikkeld. De productie startte in 2015 en wordt sindsdien stapsgewijs uitgebreid. Smart Photonics wil uiteindelijk een eigen fabriek bouwen.

Het bedrijf rekent daarbij, net als de complete Nederlandse fotonicasector, op steun van de overheid. In juli nam staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken een plan in ontvangst waarin uiteen wordt gezet hoe in Nederland een bloeiend ecosysteem voor geïntegreerde fotonica kan worden gerealiseerd, dat in 2030 een miljard euro omzet en vierduizend arbeidsplaatsen creëert.

Voor deze ambities wordt een investering gevraagd van ongeveer een kwart miljard euro, waarvan circa 94 miljoen euro van bedrijven (in cash en in kind), circa 78 miljoen van kennisinstellingen en publieke financieringsregelingen en 69 miljoen euro van het kabinet en de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Het besluit over honorering valt dit najaar.

Financiering_fotonicaplan
Bijdragen van bedrijven, kennisinstellingen en overheden aan het nationale fotonicaplan, opgesteld door ‘fotonicakoepel’ Photondelta. Bron: Strategisch Plan PPS Photondelta