Pieter Edelman
28 May 2015

Een spin-off van de Ohio State University heeft een originele manier gevonden om de accuduur van mobiele telefoons op te rekken: een deel van het radiosignaal dat de telefoon uitzendt, wordt weer teruggewonnen en naar de accu geleid. Ze schatten met een triviale hardwaretoevoeging de levensduur van een smartphone met zo’n dertig procent op te kunnen rekken.

Volgens de Ohio-onderzoekers komt zo’n 97 procent van de signalen die een telefoon uitzendt nooit aan bij een ontvanger, onder meer omdat de antenne alle kanten op zendt om de dichtstbijzijnde router of zendmast te bereiken. Ze ontwikkelden een systeem dat kan inschatten welk deel van de signalen verloren gaat. Met een gelijkrichter kan ze hier een deel van omzetten in een gelijkspanning zonder de kwaliteit van het signaal aan te tasten.

De spin-off, Nikola Labs gedoopt, wil in eerste een hoesje gaan maken dat smartphonebezitters kunnen aanschaffen. Binnenkort starten zijn een Kickstarter-campagne om hiervoor geld op te halen. Op den duur hopen ze dat telefoonfabrikanten hun technologie gaan inbouwen.