Pieter Edelman
19 October 2005

De P990i-smartphone van SonyEricsson gaat draaien op het nieuwe Symbian-gebaseerde UIQ 3-platform. De telefoon zal pas begin volgend jaar op de markt verschijnen, maar SonyEricsson wil ontwikkelaars de kans geven om alvast programma‘s te ontwikkelen en certificeren en brengt daarom nu al een softwareontwikkelkit.

Met het nieuwe softwareplatform is multitasking mogelijk, en ontwikkelaars kunnen zowel C++ als Java gebruiken. De smartphone is gebaseerd op het Java Platform 3 en ondersteunt een groot aantal Java Specification Requests (JSR‘s), waaronder vier nieuwe zoals Webservices (JSR 172). Ook is het telefoontje geschikt voor Mobile Java 3D.

0510191315380
De P990i-smartphone van SonyEricsson draait op UIQ 3.

De telefoon borduurt voort op zijn voorgangers de P800i, P900i en P910i, en heeft standaard WLAN-functionaliteit ingebouwd. Verder beschikt het mobieltje over een 2 megapixel camera en een hardwaretoetsenbord. Tegelijk met de P990i introduceert Sony Ericsson een 4 Gbyte geheugenstick om de standaard 80 Mbyte aanzienlijk uit te breiden.

De UIQ SDK is 26 oktober beschikbaar via developer.uiq.com. De bijbehorende API‘s voor de SonyEricsson-telefoons zijn via http://www.sonyericsson.com/developer op te vragen.