Pieter Edelman
25 September 2018

Een beschermend oxidelaagje opgebracht met atoomlaagdepositie (ald) verhoogt de stabiliteit van een perovskietzonnecel dramatisch, ontdekte Solliance in samenwerking met fysici van de TU Eindhoven. Het basisontwerp van de zonnecel verloor de helft van zijn performance na honderd uur bij 85 graden Celsius. Na verdere optimalisatie van de lagenstructuur en toevoeging van het ald-oxide-laagje werd dat een verlies van slechts zeven procent na drieduizend uur bij dezelfde temperatuur. ‘Dit is een belangrijke stap naar commerciële toepassing van perovskiet-pv’, zegt Solliance-onderzoeker Mehrdad Majafi, die het resultaat deze week op de PVSEC in Brussel presenteert.

Het ald-onderzoek aan de TUE leverde al eerder betere zonnecellen op: een zogenaamde passivatielaag van aluminiumoxide, die het rendement van silicium zonnecellen verhoogt. Deze laag is in steeds meer commerciële producten te vinden, mede dankzij onderzoek van TNO. De Nederlandse bedrijven Solaytec (een spin-off van TNO) en Levitech (een spinoff van ASM International) vermarkten ald-machines voor de solarindustrie.

Dit keer richtte Andriana Creatore van de TUE zich niet op het rendement, maar op de stabiliteit – de achilleshiel van de stormachtig ontwikkelde perovskiet-pv. ‘We zijn blij dat onze expertise in de engineering van grensvlakken tussen metaaloxide, ladingstransport- en perovskietlagen bijdraagt aan de ontwikkeling van deze buitengewone pv-technologie’, aldus Creatore.

perovskiet_zonnecel