Paul van Gerven
4 December 2012

De transnationale PV-alliantie Solliance vindt steeds meer vaste grond onder de voeten in Duitsland. Nadat vorige week bekend was geworden dat Thyssenkrupp Steel Europe zich aansluit, voegt nu ook Forschungszentrum Jülich zich bij de vijf bestaande researchpartners ECN, Holst, Imec, TNO en de TU Eindhoven. Daarnaast heeft Solliance verschillende industriële partners.

Jülich opereert onafhankelijk, maar heeft nauwe banden met de nabijgelegen technische universiteit in Aken. Het is bij uitstek een interdisciplinair onderzoeksinstituut, met gezondheid, informatietechnologie en energie en milieu als drie belangrijkste thema‘s. Onder de laatste paraplu valt ook een sterke onderzoekspoot voor silicium dunnefilm-PV, naast organische en Cigs-zonnecellen een speerpunt van Solliance.

In Nederland en Vlaanderen verkreeg Jülich vooral bekendheid toen Peter Grünberg in 2007 de Nobelprijs voor de natuurkunde werd toegekend voor zijn werk aan giant magnetoresistance, een principe waarop moderne leeskoppen in harddisks zijn gebaseerd.