Paul van Gerven
31 May 2007

Op een symposium in Californië heeft Sony een prototype gedemonstreerd van een flexibel 2,5 inch TFT-kleurendisplay. Op een website heeft de elektronicagigant een video gezet waarin het flinterdunne schermpje in actie te zien is. Het filmpje toont een hand die het scherm dubbel knijpt terwijl het beelden aan het afspelen is.

Het display combineert conventionele TFT-technologie met de minder geziene elektroluminescente displaytechnologie. Het bestaat uit verschillende lagen van elektrodes, Oleds en kathodes, en organische TFT‘s gescheiden door isolerende lagen. Sony gebruikte een pentaceenverbinding om de transistoren te maken. Het prototype meet 120 bij 160 pixels die elk 318 micrometer in het vierkant zijn. Het scherm kan 16,8 miljoen kleuren weergeven.

Sony20scherm web

Het flexibele kleurenscherm van Sony bestaat uit verschillende lagen van elektrodes, Oleds en kathodes, en organische TFT‘s.

Diverse andere partijen werken aan elektronisch papier, waaronder de Nederlandse bedrijven Irex en Polymer Vision. Voorlopig hebben die echter alleen nog maar monochrome schermen gedemonstreerd. LG.Philips heeft wel een kleurendisplay getoond dat met A4-afmetingen aanzienlijk groter is dan die van Sony. De Japanners hebben echter aangegeven dat hun vinding betere kleurenplaatjes laat zien en meer geschikt is voor video.

ASML special

De technici van Sony gaan nu aan de slag om de performance te verbeteren en het formaat te vergroten. Concrete plannen voor commerciële toepassingen zijn er nog niet.