Nieke Roos
12 January 2016

Op 15 januari levert Sorama de eerste exemplaren uit van zijn nieuwe geluidscamera met 64 mems-microfoontjes. Deze Cam64 maakt het geluidsveld van producten en de trillingen op structuren zichtbaar. Dit geeft een messcherp beeld van de bronnen. Hiermee kunnen ontwikkelaars het geluidsniveau van hun producten optimaliseren om te voldoen aan wetgeving en om zich te onderscheiden van de concurrentie. Grote namen als ASML, Bosch, Daf, Damen, Fei, Inalfa, Philips en Remeha zijn al klant van Sorama; met de Cam64 komt de technologie van de TUE-spin-off ook binnen het bereik van kleine en middelgrote bedrijven.

Sorama_Cam64

De Cam64 is zeventien centimeter lang, breed en diep en weegt ongeveer driehonderd gram. Hardwarehart is een array van acht bij acht mems-microfoons met tussenruimtes van twee centimeter, die het geluidsveld registreren in het frequentiebereik van 1 Hz tot 20 kHz. Een fpga-gebaseerd acquisitiesysteem bemonstert het geluid automatisch en in parallel en stuurt de meetdata via ethernet of USB 2.0 naar een laptop of pc, die ze via internet doorgeeft aan de webportal van Sorama. De servers van het bedrijf berekenen hieruit vervolgens het bronveld in 3d en retourneren het resultaat binnen enkele seconden naar de computer, die het visualiseert.

De kosten bedragen eenmalig 999 euro voor de camera en maandelijks 26 euro voor toegang tot de portal. Het gebruik loopt vervolgens via de aanschaf en inwisseling van credits.