Nieke Roos
13 December 2011

Sorama brengt een instapversie op de markt van zijn geluidscamera. Met een prijs van 1990 euro is deze Scan M-Series gericht op de kleinere gebruiker. De technologie van de TUE-spin-off maakt het geluidsveld van producten en de trillingen op structuren zichtbaar. Dit geeft een messcherp beeld van de bronnen. Hiermee kunnen ontwikkelaars het geluidsniveau van hun producten optimaliseren om te voldoen aan wetgeving en om zich te onderscheiden van de concurrentie. De Scan M-Series (van ’manueel‘) is met de hand te positioneren en leent zich bij uitstek voor het doorlichten van cv-ketels of ventilatiesystemen. Sorama zegt het systeem met succes te hebben getest bij vijftien Belgische en Nederlandse bedrijven.

Hardwarehart van de instapper is een array van acht bij acht Mems-microfoons die met tussenruimtes van twee centimeter het geluidsveld registreren. Dit raster zit gemonteerd op een handmatig positioneerframe, waardoor het een gebied van een bij een meter kan beslaan. Een FPGA-gebaseerd acquisitiesysteem bemonstert het geluid automatisch en in parallel en stuurt de meetdata via USB 2.0 naar een laptop of pc, die ze via internet doorgeeft aan het webportaal van Sorama. De servers van de spin-off berekenen hieruit vervolgens het bronveld in 3D en retourneren het resultaat binnen enkele seconden naar de computer, waar het wordt gevisualiseerd.

Naast de Scan M-Series heeft Sorama nog twee hardwarefront-ends beschikbaar. De A-Series is vergelijkbaar met het instapmodel, maar scant geheel computergestuurd: de gebruiker geeft in de software de breedte en hoogte in van het meetgebied, waarna het systeem de microfoonarray daar volautomatisch overheen beweegt. Als er meer detail gewenst is dan twee centimeter, kan het bovendien tussenstappen nemen. Voor high-end toepassingen zoals het doorlichten van elektronica biedt Sorama de Scan B-Series, een automatisch motionsysteem in een box van zeventig bij tachtig centimeter die aan de binnenkant is bekleed met geluidsabsorberend materiaal. Alle hardware en software heeft de spin-off ontwikkeld in samenwerking met Sioux.

Klanten betalen eenmalig voor het front-end. Daarbij sluiten ze een abonnement af of een prepaidaccount voor het gebruik van de software en het portaal. Alle afrekenmodellen zijn gebaseerd op pay per use.

Techwatch Books: ASML Architects