Paul van Gerven
30 July 2007

Intel, STMicroelectronics en investeringsmaatschappij Francisco Partners willen hun nieuwe flashproducent Numonyx gaan noemen. De naam verwijst naar de term ’mnemonics‘, hetgeen zoveel betekent als ’de kunst van het verbeteren van geheugen‘. Ezelbruggetje is een wat vrijere vertaling. Numonyx gaat zich richten op niet-vluchtig geheugen. De beoogde omzet is ongeveer 2,6 miljard euro.

De partners kondigden de spin-off eind mei aan na een lange periode van geruchten. Onder de overeenkomst verkoopt ST al zijn flashactiviteiten aan het nieuwe bedrijf, inclusief zijn aandeel in een Chinese samenwerking met Hynix. Intel doet al zijn huidige Nor-activiteiten van de hand. In ruil daarvoor krijgt ST een aandeel van 48,6 procent en 348 miljoen euro in contanten. Intel incasseert 321 miljoen euro en mag zich voor 45,1 procent eigenaar noemen van de joint venture. Francisco Partners neemt de resterende 6,3 procent voor zijn rekening.

De oprichting van Numonyx is nog niet helemaal rond. Nadat de gebruikelijke goedkeuringen zijn afgerond, opent de geheugenmaker naar verwachting in de tweede helft van 2007 de deuren van zijn hoofdkwartier in Zwitserland.