Nieke Roos
28 April 2015

Investeringsfonds Twente steekt een niet nader genoemd bedrag in Axign uit Enschede. Dit bedrijfje ontwikkelt een controllerchip die het geluid van draadloze luidsprekers verbetert. De kapitaalinjectie wil het gebruiken om zijn product internationaal te vermarkten. Tegelijk met Axign gaat er geld uit hetzelfde Twentse potje naar TBD Composites, dat innovatieve composietoplossingen biedt voor onder meer paardentrailers.

Axign is een jaar geleden uitgesponnen uit Axiom IC. Ceo Jeroen Langevoort en r&d-manager Daniël Schinkel zijn twee oudgedienden van dit bedrijf, dat sinds mei 2013 onderdeel is van Teledyne Dalsa. Derde man is marketing- en salesverantwoordelijke Hette Elgersma, de afgelopen jaren actief als coach van verschillende startende technologiegedreven ondernemingen.

De chip van Axign versterkt het geluid van streaming home-audiosystemen. De gepatenteerde oplossing maakt daarbij gebruik van kleinere en goedkopere onderdelen, waaronder een low-latency ad-converter die is ontwikkeld bij Axiom IC. ‘De testchip die we zelf hebben gebouwd, werkt heel goed. Met het geld van Investeringsfonds Twente kunnen we nu de belangrijke stap zetten naar prototypeproductie’, zegt Elgersma.

Beheerder PPM Oost van het investeringsfonds ziet zeer goede perspectieven voor Axign. Volgens de participatiemaatschappij past het bedrijf uitstekend in deze tijd waarin mensen steeds meer luisteren naar streaming muziek. Daarnaast zou er al veel internationale interesse zijn voor de chip, onder meer van grote audiosysteemfabrikanten.

Bits&Chips event sponsor registration-early bird

Investeringsfonds Twente steekt geld in start-ups onder de voorwaarde dat anderen dat ook doen. De financiering heeft de vorm van een lening of aandelenkapitaal. Uiteindelijk moeten de bedrijven het geld terugbetalen, zodat het fonds het opnieuw kan investeren. Behalve in Axign en TBD Composites participeert het ook in het Cottonwood Technology Fund, en de komende maanden staan er nog meer kapitaalinjecties op stapel, aldus PPM Oost.