10 December 2012

STMicroelectronics trekt zich terug uit ST-Ericsson, de hevig bloedende joint venture die oorspronkelijk de draadloosactiviteiten van NXP en ST combineerde, maar waar vrijwel direct Ericsson Mobile Platforms de plaats van NXP innam. De Frans-Italiaanse chipmaker kondigde tevens een strategische herschikking van het bedrijf aan.

ST-Ericsson werd in augustus 2008 wereldkundig gemaakt, kort voordat ST-NXP Wireless officieel de deuren zou openen. NXP nam in deze joint venture genoegen met een aandeel van 20 procent, in ruil voor 1,5 miljard euro cash. Vervolgens was NXP contractueel verplicht zich helemaal te laten uitkopen toen zich een derde partij – Ericsson Mobile Platforms – meldde. Het bedrag dat NXP heeft ontvangen voor zijn draadloosactiviteiten is buitengewoon belangrijk geweest om het hoofd boven water te houden in de twee loodzware jaren die zouden volgen.

Hoewel het alle Europese krachten in draadloze-communicatiechips combineerde, was ST-Ericsson geen gelukkig leven beschoren. De belangrijkste klanten Nokia en Blackberry-maker Research in Motion maakten een vrije val, en in vier jaar tijd heeft het bedrijf niet één keer zwarte cijfers geschreven. Deze verliezen drukten flink op de resultaten van zowel ST als Ericsson.

De voor K3 2013 geplande exit van ST komt dan ook niet als een verrassing. Er wordt nu onderhandeld over hoe deze precies zijn beslag moet krijgen. Ericsson zegt zich in te spannen om een ’strategische oplossing‘ te vinden. Het is niet uitgesloten dat ook de Zweden zich zullen terugtrekken.

BCe24 save the date

ST maakte tegelijk met de terugtrekkende beweging bekend de eigen bedrijfsvoering te willen stroomlijnen. Het herschikt de organisatie in twee productdivisies: Sense & Power en Automotive Products, focusserend op Mems, sensoren, analoge en powerelektronica en automotive producten, en Embedded Processing, dat zich richt op microcontrollers, imaging, consumentenelektronica, applicatieprocessoren en digitale Asics.