Pieter Edelman
31 July 2013

De Multicore Association heeft een werkgroep in het leven geroepen voor een datastandaard die van een multicore systeem de relevante eigenschappen voor softwareontwikkeling omschrijft. Daarmee moet het voor softwaretools een stuk eenvoudiger worden om specifieke hardware te ondersteunen. Nu moeten toolontwikkelaars voor elk ondersteund IC een beschrijving maken. De standaard krijgt de ietwat misleidende naam ’Software-Hardware Interface for Multi-Many-Core‘ mee, ofwel Shim.

Shim biedt geen functioneel model van het systeem, maar beschrijft alle eigenschappen die relevant kunnen zijn voor de softwaretooling, zoals de processorcores, communicatiekanalen tussen cores en de hiërarchie, topologie, latency van het geheugen. Daarmee moet het voor de software onder meer mogelijk worden om prestaties te schatten, de software automatisch te parallelliseren en om OS en middleware te configureren.

Overigens voorziet de standaard ook in bedrijfseigen uitbreidingen waarmee chipfabrikanten extra informatie voor applicatiespecifieke tools kunnen beschrijven.