Pieter Edelman
3 September 2010

Een viertal voormalige Philips-werknemers heeft het bedrijfje Dimenco opgericht om de Eindhovense autostereoscopische-displaytechnologie te vermarkten. Philips ontwikkelde schermen om 3D-beelden zonder bril te kunnen weergeven, maar zette al zijn 3D-activiteiten in april 2009 in de koelkast. Bij de herstart van zijn 3D-business begin dit jaar mikte het bedrijf op een displayvariant met bril. De oprichters van Dimenco denken echter dat de brilloze versie genoeg marktpotentieel heeft.

Dimenco, dat gehuisvest is op de High Tech Campus, wil zich richten op de professionele markten, met name signage. CEO Maarten Tobias sluit niet uit dat het op een later moment de consumentenmarkt gaat bedienen als de technologie meer is ingeburgerd. Het bedrijfje gaat de producten in-huis ontwikkelen met een technologielicentie van Philips. Momenteel telt het zes man. Tobias rekent op een uitbreiding naar tien man aan het eind van het jaar.

Buiten de technologielicentie lopen er geen officiële banden met de voormalige werkgever. Volgens Tobias zijn er nog wel goede contacten. Dimenco staat momenteel samen met Philips op de Ifa met een 52 inch demonstratiescherm, dat het in opdracht van het Eindhovense concern ontwikkelde.