Bits&Chips

Starters helpen? Snel stoppen!

23 juni 2017 

Op vele plaatsen, bij universiteiten, bij overheden, maar ook bij allerlei intermediaire organisaties, gaat het voortdurend over het stimuleren en het helpen succesvol te worden van startende ondernemers. Jaren heb ik hier mijn steentje aan bijgedragen, maar ik heb geleerd en ben een beetje tot inkeer gekomen.

Starters lopen tegen drie hele grote problemen aan. Je kunt het ook uitdagingen noemen, maar ik noem het nu liever even problemen - met alle daarbij horende risico’s.

De starter - lees: de student, de onderzoeker, de uitvinder of de bedenker - is typisch onervaren. Hij of zij heeft ‘het’ nog niet eerder gedaan, moet het nog leren. Met alle mogelijke vormen van onderwijs proberen we dat wel, maar ondernemen leer je echt niet in de schoolbanken of uit boekjes, maar in de praktijk. Misschien wel pas later als je wat meer werk- en levenservaring hebt opgedaan, in een gevestigd bedrijf. Daarna kun je altijd nog ondernemer worden, maar met veel meer bagage op zak.

Een tweede probleem is het product of de dienst zelf. En dan bedoel ik een werkend en verkoopbaar product. Misschien is iets gelukt in het laboratorium of op de tekentafel of de gesimuleerde omgeving. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het morgen werkend kunt verkopen. Misschien is het zelfs niet eens foutloos of in serie te maken. Misschien is het niet goed te onderhouden of te duur voor de waarde die het genereert. Misschien gaat het helemaal niet lukken. Zo zijn er nog heel veel dure stappen te zetten met hoge kosten en risico’s en valkuilen voordat het geld op gaat leveren.

Ten slotte heb je nog de op te zetten organisatie die nodig is. Met alle relevante afdelingen en onderdelen. Van productie tot verkoop, van inkoop tot aftersalesservice, van marketing tot administratie, van logistiek tot financiering, ga zo maar door. Heel veel zaken die, van scratch, moeten worden opgezet. En het ook allemaal vlekkeloos moeten doen! Met alle mogelijke vergissingen en potentiële missers op het pad. Heel veel stappen, met dito kosten en met vallen en opstaan voordat het allemaal werkt.

En dat allemaal terwijl er jaarlijks duizenden gevestigde bedrijven zijn die, als er niets gebeurt, langzaam een uitfasering kennen. De babyboomgeneratie van dga’s die met pensioen gaat. Bedrijven die jaren succesvol waren, maar misschien onvoldoende geïnnoveerd hebben. Bedrijven waar de volgende generatie ondernemers nodig is. Bedrijven die een dijk van een reputatie, imago en merk hebben, maar waar tegelijkertijd ook nieuw elan nodig is. Bedrijven die al een productiehal, een fabriek, een fantastisch netwerk, partners, distributiekanalen en inkooppartners hebben en zich daarmee heel gemakkelijk kunnen aanpassen en openstellen voor een nieuwe tak van sport. Bedrijven waar al heel veel praktische werk- en levenservaring zit, vol met goede en slimme mensen die al veel geleerd hebben van eerdere vergissingen.

Bedrijven, kortom, met mensen die toe zijn aan een volgende fase, aan nieuwe uitdagingen, aan nieuwe dingen. Ik bedoel dan niet die hele grote, logge en bureaucratische multinationals, maar die wendbare, flexibele, creatieve, praktisch ingestelde, gezonde en fantastische mkb-bedrijven die we sinds jaar en dag kennen. Dat zouden misschien wel de standaard valorisatiepartners van universiteiten en hogescholen moeten zijn. Hier komen echte innovaties veel makkelijker en sneller tot leven.

Als we nou eens zouden stoppen met proberen om allemaal nieuwe bedrijven te maken, maar de vindingen en de jonge aanstormende talenten laten landen in die bestaande pareltjes, waar momentum is en waar een min of meer gespreid, en dus voor de start een veilig, bedje klaarstaat. Bedrijven waar de risico’s een stuk kleiner zijn en waar het tempo al een stuk hoger ligt.

Zullen we dan ook de budgetten voor startups en incubators hieraan besteden, opdat het gevestigde bedrijf niet meteen alle risico’s alleen hoeft te dragen? Het hoeft voor die ondernemers niet eens een subsidie of schenking te zijn. Ze betalen het meer dan graag terug als het is gelukt. Maar de kans op succes is groter. Budgetten zullen dan ook al sneller dan vandaag revolverend zijn. Dat willen we toch wel?

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Mechatronics system design – Part 1

8 oktober - 12 oktober

Eindhoven

Advanced feedforward control

10 oktober - 12 oktober

Eindhoven

Course on modern optics for optical designers - Part 1

14 september - 8 februari

Eindhoven

Embedded Linux

17 september - 21 september

Eindhoven

System architect(ing)

24 september - 28 september

Eindhoven