Paul van Gerven
3 March 2011

Op de High Tech Campus is gisteren het Solliance-consortium gelanceerd. Met het zetten hun handtekening gaven vertegenwoordigers van ECN, Holst Centre, TNO en de TU Eindhoven het definitieve startschot voor het initiatief, waarin de vier organisaties de handen ineenslaan om industrieel relevant dunnefilmzonnecelonderzoek te gaan doen. Voor de circa 250 onderzoekers die overkomen van hun moederorganisaties moet binnen een jaar tot anderhalf jaar een gebouw neergezet zijn.

Solliance gaat werken volgens een open-innovatieformule die andere kennisinstellingen en bedrijven in staat stelt zich aan te sluiten. Volgens ECN-directeur Paul Korting is de hand al uitgestoken naar Fom en Imec. Per onderzoeksthema kan het businessmodel gaan verschillen, afhankelijk van hoe dicht het onderzoek tegen commercialisering zit.

Op het congres Zon op Nederland, waar de lancering plaatsvond, werd tevens de gelijknamige roadmap voor zonne-energie aangeboden aan topambtenaar Bert de Vries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De solargemeenschap hoopt niet vergeten te worden in het nieuwe bedrijvenbeleid van dat ministerie. De Vries merkte op dat PV ’de duurdere optie‘ is om klimaatdoelstellingen te realiseren, maar gaf de zaal hoop door te kennen dat het creëren van werkgelegenheid ook een belangrijke doelstelling is van het kabinet. Sprekers zeiden te geloven dat in 2020 tot 25 duizend ’zonne-FTE‘s‘ in Brabant gecreëerd zouden kunnen worden om een omzet van 4 tot 5 miljard euro te realiseren. Nu is dat nog 1 miljard euro.

Solliance wordt mede gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, die tevens geld steekt in de verhuizing van het Fom-instituut voor Plasmafysica en in de KIC InnoEnergy.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood has created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.