Paul van Gerven
3 March 2011

Op de High Tech Campus is gisteren het Solliance-consortium gelanceerd. Met het zetten hun handtekening gaven vertegenwoordigers van ECN, Holst Centre, TNO en de TU Eindhoven het definitieve startschot voor het initiatief, waarin de vier organisaties de handen ineenslaan om industrieel relevant dunnefilmzonnecelonderzoek te gaan doen. Voor de circa 250 onderzoekers die overkomen van hun moederorganisaties moet binnen een jaar tot anderhalf jaar een gebouw neergezet zijn.

Solliance gaat werken volgens een open-innovatieformule die andere kennisinstellingen en bedrijven in staat stelt zich aan te sluiten. Volgens ECN-directeur Paul Korting is de hand al uitgestoken naar Fom en Imec. Per onderzoeksthema kan het businessmodel gaan verschillen, afhankelijk van hoe dicht het onderzoek tegen commercialisering zit.

Op het congres Zon op Nederland, waar de lancering plaatsvond, werd tevens de gelijknamige roadmap voor zonne-energie aangeboden aan topambtenaar Bert de Vries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De solargemeenschap hoopt niet vergeten te worden in het nieuwe bedrijvenbeleid van dat ministerie. De Vries merkte op dat PV ’de duurdere optie‘ is om klimaatdoelstellingen te realiseren, maar gaf de zaal hoop door te kennen dat het creëren van werkgelegenheid ook een belangrijke doelstelling is van het kabinet. Sprekers zeiden te geloven dat in 2020 tot 25 duizend ’zonne-FTE‘s‘ in Brabant gecreëerd zouden kunnen worden om een omzet van 4 tot 5 miljard euro te realiseren. Nu is dat nog 1 miljard euro.

Solliance wordt mede gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, die tevens geld steekt in de verhuizing van het Fom-instituut voor Plasmafysica en in de KIC InnoEnergy.

 advertorial 
Microchip Single Pair Ethernet

Bringing Ethernet to the Edge of Industrial Networks

Microchip has introduced new industrial-grade Single Pair Ethernet devices that implement the 10BASE-T1S and 100BASE-T1 physical layer. These products bring Ethernet all the way to the edge of industrial networks. Read more about Microchip’s Single Pair Ethernet.