Pieter Edelman
30 October 2014

Aan het eind van dit decennium beschikt driekwart van alle smartphones over nfc-functionaliteit, voorspelt Juniper Research. Tegen die tijd gebruiken meer dan vijfhonderd miljoen consumenten nfc om contactloos te betalen. Nu ligt dat aantal op een slordige honderd miljoen nu, aldus de marktonderzoeker.

Volgens Juniper werkt Apples onlangs geïntroduceerde nfc-betaalsysteem als katalysator voor de ontwikkeling van de ecosystemen. De marktonderzoeker merkt echter op dat de trend al eerder begon toen Google het concept van host card emulation (HCE) introduceerde in Android; traditioneel is een betaaltoepassing een speciaal stukje software dat draait in een secure element (SE), maar met HCE kan ook een gewone app deze rol vervullen.

Beide aanpakken omzeilen de mobiele operators. Lang was de simkaart de aangewezen plek voor het SE en moesten banken en telefoonbouwers bij de operators aankloppen voor gezamenlijke betaalsystemen. Doordat alle belanghebbenden aan hun eigen belangen vasthielden, kwam het nooit tot een breed ondersteunde standaard. Apple heeft echter een eigen SE ingebouwd in de Iphones en werkt samen met diverse creditcardbedrijven. Op Android kunnen banken geheel zelfstandig apps ontwikkelen.

Overigens liggen er nog wel gevaren op de loer voor de opkomst van nfc. Een aantal grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Walmart, hebben de lancering van Apples systeem aangegrepen om hun eigen mobiele betaalsysteem naar voren te schuiven. Dit werkt met barcodes, en de nfc-functionaliteit op hun betaalterminals wordt dan ook uitgeschakeld. Het Apple-systeem werkt namelijk met creditcards, en de winkels zijn de bijzonder hoge transactiekosten al lang een doorn in het oog.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!