Nieke Roos
28 September 2017

Het Britse Dyson werkt aan een elektrische auto. Dat heeft oprichter James Dyson onthuld aan persbureau Reuters. De uitvinder van de zakloze stofzuiger zegt twee miljard pond, ongeveer 2,3 miljard euro, uit te trekken voor de ontwikkeling. Zijn bedrijf kan hierbij profiteren van de expertise in elektrische motoren en batterijen die het heeft opgebouwd voor zijn bestaande producten, naast stofzuigers ook bladloze ventilatoren en luchtreinigers. De elektrische auto moet in 2020 klaar zijn.

In Malmesbury nabij Bristol heeft Dyson al tweeënhalf jaar vierhonderd man op het project zitten. Er is echter nog geen ontwerp en geen chassis, zo vertelt de topman aan Reuters. Hij heeft zelfs nog geen ei gelegd over het type accu: lithiumion is zo’n beetje de standaard in elektrische voertuigen, maar de Brit is zelf al jaren een groot pleitbezorger van vastestofbatterijen omdat die veiliger zijn, niet kun oververhitten, sneller opladen en in potentie krachtiger zijn.

Dyson_DC37

Dyson heeft ook nog niet besloten waar de wagen van de band gaat rollen. ‘Waar we de batterij gaan produceren, daar gaan we de auto maken. We willen in de buurt zitten van onze toeleveranciers, op een plek waar ze ons vriendelijk ontvangen. En we zien een grote markt in het Verre Oosten’, is het enige dat hij daarover kwijt wil.

Het zal in elk geval niet bij een grote automaker zijn. Dyson kiest er bewust voor om zijn eigen koers te varen. De Britse uitvinder heeft weinig op met de gevestigde industrie sinds hij daar in 1998 nul op rekest kreeg om zijn innovatieve zakloze stofzuigertechnologie te gebruiken in uitlaatsystemen van dieselwagens.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Liever had Dyson ook in het geniep doorgewerkt aan zijn elektrische auto. Hij treedt nu toch naar buiten omdat het steeds lastiger werd om het project te verbergen voor nieuwe werknemers, toeleveranciers en de overheid. Hij waakt echter voor loslippigheid. ‘De concurrentie voor nieuwe technologie in de auto-industrie is hevig en we moeten er alles aan doen om de details geheim te houden’, schreef hij in een e-mail aan zijn mensen.